Vytisknout tuto stránku
st., 22. duben 2020 14:16

V Evropě bylo loni nejtepleji za dobu měření

V roce 2019 padaly teplotní rekordy V roce 2019 padaly teplotní rekordy Zdroj: pixabay.com
Evropa – Rok 2019 byl podle nové zprávy o stavu klimatu, kterou poskytla evropská služba Copernicus, zatím nejteplejším rokem v Evropě. Zprávy o stavu klimatu poskytla následně i organizace The World Meteorological Organisation (WMO), která uvedla, že minulý rok byl celosvětově druhým nejteplejším rokem v historii měření.

Zpráva služby Copernicus potvrdila, že 11 z 12 nejteplejších let v Evropě bylo naměřeno za poslední dvě desetiletí. Neobvykle teplo bylo například v únoru, červnu a v červenci. Poté následoval jeden z nejdeštivějších listopadů v historii měření, spadlo asi čtyřikrát více srážek, než je v západní a jižní Evropě běžné.

Měření také prokazují, že teplota v některých částech Evropy stoupla o 3 až 4 stupně Celsia, než je obvyklé. Teplotní rekordy přes léto naměřili například ve Francii či v Německu. Vlna horka způsobila například v Grónsku rekordní tání povrchu. Zpráva také uvádí, že v důsledku toho byla evropská část Antarktidy chladnější než v předchozích letech. Evropské ledovce jako takové ztratily od roku 1997 zhruba 16 tun vody na metr čtvereční.

V loňském roce byl zároveň v Evropě zaznamenán nejdelší sluneční svit od roku 1983. Mezi oblasti s nejdelším slunečním svitem patří Španělsko, některé části Francie, střední Evropa a velká část Evropy východní.

Petteri Taalas, generální tajemník WMO, řekl, že ačkoliv má koronavirová pandemie v letošním roce pravděpodobně za následek snížení skleníkových plynů, může také ztížit pomoc lidem jejichž životy jsou ovlivněné změnou klimatu. Varoval také, že ignorování klimatické krize může mít daleko horší následky než stávající pandemie. „Potřebujeme vyrovnat jak křivku pandemie, tak i křivku klimatických změn. Musíme ukázat stejné odhodlání a jednotnost jak v boji proti klimatickým změnám, tak i v boji proti Covid-19. Musíme jednat společně v zájmu zdraví a blaha lidstva, a to nejen pro následující týdny či měsíce ale pro mnoho dalších generací,“ uvedl Taalas.

Globálně byla za poslední roky naměřená teplota o 1,1 stupně Celsia vyšší než v předindustriální době. V Evropě se však od druhé poloviny 19. století teplota zvýšila o stupně dva. Všechny země, které váže Pařížská klimatická dohoda z roku 2015 souhlasily, že se bude celosvětově růst průměrné teploty udržovat do dvou stupňů Celsia v porovnáním s předindustriálním obdobím.

Všechny záznamy o měření byly 22. dubna zveřejněny na počest 50. výročí Dne Země, který se v tento den slaví v online prostředí po celém světě.

Zobrazeno 902 krát
Naposledy upraveno: st., 22. duben 2020 19:53
Karolína Manová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste