Vytisknout tuto stránku
po., 2. březen 2020 20:04

V Olomouci začala velká tramvajová výluka, potrvá až do roku 2022

Uzavřená Masarykova třída v Olomouci Uzavřená Masarykova třída v Olomouci Zdroj: Standa Petřík
Olomouc - Od pondělí 2. března až do poloviny roku 2022 probíhá výstavba nového mostu přes řeku Moravu. Z toho důvodu dojde k odklonění či zrušení tramvajových i autobusových spojů. V rámci výluky proběhnou i další práce na Masarykově třídě. Pojďme se nyní podívat, jak bude organizována náhradní doprava během jednotlivých etap výluky.
V první etapě, která začala 2.března, dojde k nahrazení sudých tramvajových linek, a to náhradní autobusovou dopravou označenou jako X2 z Hlavního nádraží na zastávku Palackého, kde bude možné přestoupit na další tramvajové linky. Linky 2 a 6 budou v celé trase zrušeny, linka č.3 skončí jízdu na Náměstí Hrdinů.
Druhá etapa přinese další zdržení
Od 15.března pak dojde k uzavření ulice 8. května (kolem Galerie Moritz), a to bude mít vliv i na trasování náhradní autobusové dopravy X2. Ta pojede přes ulici Sokolská, cestující musí počítat s drobným zpožděním.
Jak to bude v dalších etapách?
Do 14. července bude náhradní autobusová doprava končit na Náměstí Republiky, odkud už budou jezdit tramvaje. Poté bude výluka opět prodloužena na Náměstí Hrdinů. Od 30. listopadu dojde ke zprovoznění tramvajové trati až na Žižkovo náměstí, kde budou zajíždět vratné tramvaje z linky č.3. Tato linka bude provozována každých 12 minut, o víkendu 15 minut. V této době dojde ke zrušení náhradní autobusové dopravy, a to bez náhrady. Cestující mohou využít linku číslo 13. Posíleny budou tramvajové linky přes Tržnici. Tato situace bude trvat až do dokončení mostu přes řeku Moravu v polovině roku 2022.
Cestující mohou využít i vlaky
Cestující směřující do centra města mohou využít tramvajové linky 1 a 7 vedoucí přes Tržnici, odkud se lze dostat na Horní i Dolní náměstí. Během všedních dní můžou využít také vlaky na trati 275, vedoucí přes důležitá místa ve městě. Vyjíždí vždy ve 33. minutu z hlavního nádraží, a to každou hodinu ve všední dny a každé dvě hodiny o víkendu. Jedná se o nejrychlejší způsob, jak se dostat na Novou Ulici nebo na Šibeník, odkud je to do centra opravdu kousek. Ve vlacích platí zónové i časové jízdenky v rámci Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (IDSOK).
 
Zobrazeno 1762 krát
Naposledy upraveno: út., 3. březen 2020 19:40
Stanislav Petřík

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste