Vytisknout tuto stránku
čt., 9. červen 2022 17:33

V Praze začíná největší český knižní veletrh a literární festival Svět knihy 2022, čestným hostem bude Itálie

Svět knihy Praha 2022 Svět knihy Praha 2022 Zdroj: Svět knihy Praha
Praha - Na holešovickém výstavišti v Praze se od 9. do 12. června 2022 koná již 27. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy. Sejdou se zde více než čtyři stovky vystavovatelů a přes sedm set účinkujících z 33 zemí světa. Po loňském omezeném ročníku se návštěvníci mohou opět těšit v plném rozsahu na tradičně bohatý kulturní program, který se letos zaměří zejména na současnou italskou literaturu, nebudou však chybět ani zajímavé a inspirující programy pro mladé čtenáře i odbornou veřejnost.

Mottem letošního ročníku Světa knihy se stala slova význačného italského romanopisce a myslitele Umberta Eca, která symbolicky vystihují dlouhodobé cíle této akce i současnou postcovidovou atmosféru: Žijeme pro knihy a je to sladké poslání ve světě upadajícím a zmítaném nepořádkem.

Čestným hostem letošního Světa knihy je Itálie, která návštěvníkům umožní nahlédnout do své současné rozmanité literární tvorby. Své dílo zde osobně představí jedna z nejznámějších italských spisovatelek Viola Ardone či vynikající vypravěčka Donatella Di Pietrantonio, která za svůj poetický příběh Navrátilka obdržela nejprestižnější italskou literární cenu Campiello a velkého uznání se dostalo i jejímu románu Návrat do Borga Sud. Čeští čtenáři se budou moci osobně setkat také s populárním autorem krimi thrillerů Donatem Carrisim či prozaičkou Stefanií Auci. Nebude chybět rovněž uznávaný novinář, scenárista a spisovatel Gianfranco Calligarich či renomovaný psychoanalytik Luigi Zoja, jenž zde představí svůj pohled na současnou společnost. Hostům literárního festivalu zahraje populární šansoniér Peppe Voltarelli.

Jedním z cílů 27. ročníku knižního veletrhu je představit českým čtenářům italské autory, kteří nejlépe zastupují tamější literární scénu a jejichž díla byla v posledních dvou letech přeložena do češtiny. „Někteří jsou českému publiku již známi, jiní se představují poprvé. Dali jsme přednost současným autorům, v mnoha případech oceněným a mnohokrát přeloženým, ale nezapomněli jsme ani na klasiky,“ dodává dramaturg Světa knihy Praha Guillaume Basset.

Na bohatý program se může tradičně těšit i odborná veřejnost v Profesním fóru a pořadatelé neopomenuli ani mladé čtenáře. Ti mohou najít inspiraci ke čtení v pavilonu Rosteme s knihou, jenž dostal název podle kampaně společnosti Svět knihy, která se v době mobilních telefonů a tabletů snaží přitáhnout pozornost dětí ke knihám. Děti a mládež se tak mohou těšit na řadu zajímavých dílen, setkání s oblíbenými autory a ilustrátory i divadlo.

Z důvodu rekonstrukce Průmyslového paláce se letošní Svět knihy uskuteční v nových prostorách. Srdcem celé akce se stane malé náměstí za Maroldovým panoramatem, expozice nakladatelů budou probíhat v montovaných halách a v Křižíkově pavilonu, zatímco programové sály obsadí především stany. Díky uspořádání areálu si budou moci návštěvníci užít tento literární svátek za každého počasí.

Svět knihy je největší knižní akcí v České republice, která se těší velkému zájmu laické i odborné veřejnosti. V roce 2019 zaznamenal více než padesátitisícovou návštěvnost. Letošního ročníku, který začíná ve čtvrtek 9. června a potrvá až do neděle 12. června, se účastní 416 vystavovatelů a 746 účinkujících z 33 zemí světa. Pořadatelé pro milovníky knih a literatury připravili obdivuhodných 464 programů.

 

Zobrazeno 596 krát
Naposledy upraveno: po., 18. červenec 2022 11:30
Lenka Studénková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste