Vytisknout tuto stránku
st., 20. duben 2016 07:17

V roce 2015 se uskutečnilo nejvíce poprav za posledních 25 let

Mezinárodní organizace Amnesty International již skoro 40 let bojuje za zákaz trestu smrti ve všech zemích světa. Poslední zveřejněné statistiky za uplynulý rok 2015 ovšem přináší ne příliš optimistická čísla. Oficiální záznamy odhadují minimálně 1 634 popravených osob. Dle dlouhodobého sledování se jedná o nejvíce poprav od roku 1989, přičemž v meziročním srovnání s rokem 2014 došlo k více jak 50% nárůstu popravených.

Mezi státy s nejvyšším počtem popravených v uplynulém roce se opět objevují zejména asijské země. Na první příčce se umístil Irán a to s minimálně 997 popravenými osobami. Většinu z nich odsoudili za obchod s drogami. Na druhém místě je Pákistán, který se po teroristickém útoku na školu v Péšávaru v roce 2014 rozhodl obnovit trest smrti. Výsledkem je nárůst ze 7 usmrcených v roce 2014, na 326 popravených za rok 2015. Pákistán většinu z nich odsoudil za teroristické aktivity směřované proti státu. Poté následuje Saudská Arábie se 158 popravenými. Ve světovém měřítku proběhlo pouze v těchto třech zemích 89% všech poprav za minulý rok.  

Nutno ovšem zmínit, že ve statistikách ani letos nefiguruje Čína, která už léta odmítá zveřejnit oficiální čísla. Zástupci Amnesty Interantional přestali zjišťovat množství popravených v roce 2009 a vyzvali tím čínskou vládu k vlastní iniciativě a publikování oficiálních čísel. Organizace i přesto předpokládá, že v Číně bylo za minulý rok popravených více než v celém světě dohromady.

Údaje použité pro každoroční statistiky pocházejí zejména z oficiálních čísel zveřejňovaných samotnými vládami nebo přímo od odsouzených a jejich rodin. Do celkového počtu popravených se poté započítávají pouze soudní rozsudky smrti. Proto se ve statistikách neobjevují popravy provedené ozbrojenými skupinami, jako je například Islámský stát nebo Boko Haram. Tyto organizace ostatní neuznávají jako státy a zároveň postrádají propracované zákonné systémy nebo ústavu, na základě které by bylo možné popravy učinit plnoprávnými.

I přes znatelný nárůst popravených se zde i letos objevily světlé výjimky. Madagaskar, Fidži, Surinam, Kongo a Mongolsko jako poslední nadobro zrušily rozsudek smrti a připojily se tak k zhruba stovce států, které ho společně s Amnesty International už léta odmítají. Zejména kvůli nemožnosti nápravy, přičemž odkazují na mnohé případy již popravených, u kterých se po letech prokázala nevina. Pár takových případů zaznamenaly v minulosti Spojené státy americké, které i přes svou demokratickou tradici zůstávají jedním z mála západních států podporujících trest smrti, příkladem toho je 28 popravených v loňském roce.  

Zobrazeno 2181 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:43
Jakub Janega

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste