Vytisknout tuto stránku
ne., 12. březen 2017 22:29

Václav Klaus přednáší na Masarykově univerzitě

Václav Klaus během přednášky na VŠE Václav Klaus během přednášky na VŠE Zdroj: novinky.cz
Brno - Bývalý prezident České republiky Václav Klaus se začátkem letního semestru vrátil do auly plné studentů Masarykovy univerzity, kde každou středu přednáší na ekonomicko-správní fakultě o transformačních procesech v České republice.

Studenty Masarykovy univerzity učí Klaus o ekonomické transformaci. Na přednáškách porovnává situaci před rokem 1989 a její současný stav. „Jsem stoprocentně přesvědčený, že transformace dříve či později nastane v Evropské unii. Protože v ní se systém musí také absolutně zbourat a nastolit úplně jiný. Takže výuka je pro nás dobrou přípravou na to, až se začne bortit Evropská unie,“ představuje své přednášky Klaus. Kdy taková situace nastane, se neodvažuje hádat. „Řekl bych, že já se toho nedožiju, ale vy určitě.“

Kurzy bývalý prezident vede i na mnohých slavných univerzitách ve Spojených státech. V minulosti působil semestr na Cornwallské univerzitě, kde byl naprosto šokovaný přístupem studentů, proto se vůbec neodvažuje srovnat je s těmi českými. Podle Klause byli neuvěřitelně drzí a nestřídmí. „Pokud americký student něčemu nerozuměl, zvedl ruku a hovořil se mnou tónem, jako bych učivo špatně vysvětlil a on tomu kvůli mně nerozumí. Naše studenty by vůbec nenapadlo atakovat profesora,“ poznamenal.

Sám o sobě tvrdí, že se narodil pro to být kantorem, bohužel kvůli režimu neměl šanci se více projevit. V roce 1967 začal vyučovat jako doktorand, skončil roku 1969. O třináct let později nastoupil na Vysokou školu ekonomickou v Praze, kde také nepobyl právě dlouho, protože ho během semestru odvolali. Ve škole nikdy neřekli důvod, proč jeho výuku zrušili. „Těšil jsem se, jak začnu vyučovat po konci komunismu, ale nakonec jsem se pustil do něčeho jiného,“ zdůvodňuje začátek své politické kariéry Klaus.

Přednášet ale nikdy úplně nepřestal. Ačkoli to s jeho funkcemi předsedy vlády nebo prezidenta republiky nebylo úplně jednoduché, v roce 2005 si vyhradil pondělky, aby se mohl k vyučování aspoň částečně věnovat. Na Masarykově univerzitě se teď upsal pravidelnému rozvrhu. „Po celém světě mám stovky přednášek na všech možných univerzitách, ale souvislý kurz je zase něco úplně něco jiného.“

 

Zobrazeno 2232 krát
Naposledy upraveno: út., 14. březen 2017 11:14
Marie Holíková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste