Vytisknout tuto stránku
so., 31. říjen 2015 18:48

Valentino Rossi se odvolal proti rozhodnutí Mezinárodní motocyklové federace

Malajsie, Sepang – Při závodě mistrovství světa silničních motocyklů v Malajsii na Mezinárodním okruhu v Sepangu došlo minulý týden k incidentu mezi devítinásobným mistrem světa Valentinem Rossim a jezdcem továrního týmu Hondy Marcem Marquezem. Vedení závodu tvrdí, že Rossi úmyslně způsobil Marquezův pád. Udělilo proto Italovi tři trestné body. Sám Rossi si je jistý svou nevinou a ve středu podal odvolání k arbitrážnímu soudu Mezinárodní motocyklové federace (FIM).

Rossi už má na svém kontě jeden trestný bod z Velké ceny Itálie. Další tři body by pro něj znamenaly v příštím finálním závodě ve Valencii start z posledního místa a pravděpodobně také znemožnění získání desátého titulu mistra světa. Nyní žádá o zrušení nebo alespoň snížení trestu a odklad výkonu rozhodnutí. Výsledek odvolání může Rossiho tým očekávat nejdříve 6. listopadu.

„Nevím, zda je titul ztracený, ale teď už to bude hodně těžké. Tyto tři body jsou před Valencií velký problém, pokud mám startovat z posledního místa, tak je to celkem nemožné," vyjádřil se k situaci italský závodník. Stojí za svým tvrzením, že s pádem Marqueze nemá nic společného. „Marquez moc dobře ví, jak k tomu došlo. Ze záběrů z vrtulníku je dobře vidět, že jsem ho nechtěl poslat k zemi. Jen jsem chtěl, aby byl trochu delší mimo stopu, protože hrál velmi špinavou hru," vysvětluje.

Italský tisk a někteří fanoušci přišli také s teorií, že se jednalo o taktiku, kterou spolu tajně zosnovali Marquez s Lorenzem, aby Rossimu znemožnili získání titulu. K jejich setkání mělo dojít koncem září. Realizační tým Lorenza ve svém prohlášení popírá jakoukoliv spolupráci s týmem Hondy.

K celému incidentu se vzhledem k obrovskému mediálnímu tlaku rozhodl vyjádřit v otevřeném dopise sám prezident FIM Vito Ippolito. "Jezdci, týmy, výrobci a sponzoři by neměli pouze respektovat pravidla, ale stejně tak by měli přijmout rozhodnutí funkcionářů, ať už je jakékoliv. Jinak tím přispívají k chaosu a podkopávají budoucí vývoj našeho sportu," napsal. "Chci vyjádřit naději, že v příštím závěrečném kole ve Valencii jezdci budou bojovat na dráze způsobem, který plně respektuje ducha fair play," dodal Ippolito.

Poslední závod sezóny se pojede příští víkend. Tabulku celkového pořadí stále vede Valentino Rossi, pouze o sedm bodů za ním stojí Španěl Lorenzo a třetí příčku drží současný mistr světa Marc Marquez. Velká cena Španělska tak slibuje napínavý souboj o poslední body v tomto roce.

Zobrazeno 1876 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 16:41
Jonáš Jelen

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste