Vytisknout tuto stránku
pá., 15. březen 2019 18:19

Ve srovnání s pivem není káva v Česku tolik oblíbená, její spotřeba však stále roste

pražička kávy pražička kávy Zdroj: cafeinfo
Česká republika - Zájem Čechů o kvalitní výběrovou kávu s jasným původem v posledních letech stoupá. Vznikají nové kavárny s rodinným přístupem a roste také poptávka po domácích kávovarech. Český národ tráví čím dál tím více času s šálkem kávy a lidem není líto si za kvalitní kávu připlatit.

"Dlouhodobě spotřeba kávy roste, i když velmi pomalu. Češi nejsou kávovým národem a na hlavu nevypijeme ani 1,5 šálku denně," uvádí marketingový manažer Nescafé, Jan Doležel. Podle údajů Českého statistického úřadu z roku 2015 spotřebovali Češi v průměru dva kilogramy kávy na hlavu, což je v přepočtu zhruba 8,5 litru espressa na jednoho člověka za rok. Zatímco piva vypili 147 litrů na hlavu za jeden rok.

Co se týče oblíbenosti, jasně obsazuje vrchní příčku káva rozpustná. Domácnosti s nižším příjmem nakupují kávu instantní nebo mletou, která slouží k přípravě klasického „turka.“ Ten je v pořadí oblíbenosti hned na druhém místě. Až za nimi následují kapsle a káva zrnková. Podle odborníků obsahuje český kávový trh něco kolem 30 miliard korun.

Zatímco spotřeba celosvětově roste, množství dodávky naopak pomalu klesá. Můžou za to dlouhodobá sucha. Ta nejvíce postihla hlavního producenta na trhu kávy, a to Brazílii. Cena tím pádem stoupá.

Pití kávy se v naší dnešní společnosti stává módou. Generace mladých lidí začíná pít kávu v dřívějším věku, a to kolem 15 let, dříve to bylo v průměru asi 17 let.

Zájem o značkovou, především zrnkovou kávu je značný. U té si může spotřebitel zjistit původ, místo a čas pražení.

Zobrazeno 1221 krát
Naposledy upraveno: pá., 15. březen 2019 23:22
Daniela Kybeková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste