Vytisknout tuto stránku
st., 27. duben 2022 13:24

Velký úspěch českého motorismu. Roman Staněk premiérově zvítězil v závodě Formule 3 na Imole

Slavící Roman Staněk. Úspěšný víkend na Imole ho katapultoval do boje o mistrovský titul Slavící Roman Staněk. Úspěšný víkend na Imole ho katapultoval do boje o mistrovský titul Zdroj: https://twitter.com/fia/
Imola- Česká hymna zněla na okruhu Imola v Itálii jen nedlouho poté, co osmnáctiletý Roman Staněk proťal cílovou pásku jako první při hlavním závodě Formule 3. Rodák ze Zašové u Valašského Meziříčí po startu z druhého místa odolal tlaku soupeřů a po manévru na Olivera Bearmana v předposledním kole se radoval ze svého premiérového vítězství v seriálu, jenž byl v Imole součástí doprovodného programu závodního víkendu Formule 1. Tímto triumfem se Staněk dostal na celkové třetí místo v šampionátu, tři body za vedoucím Victorem Martinsem.

Staňkův podařený víkend začal již během páteční kvalifikace, ve které si vyjel druhé místo. Za svým týmovým kolegou z týmu Trident Zanem Maloneyem zaostal o jednu desetinu sekundy. Následoval v sobotu sprint, kde se podle pravidel Formule 3 nejrychlejší dvanáctka z kvalifikace seřadila před startem závodu v opačném pořadí. To znamenalo, že Staněk měl sice vyjíždět do sprintu z jedenácté pozice, avšak po penalizaci Olivera Bearmana odstartovala osmnáctiletá naděje českého motorsportu z místa desátého.

Sprintový závod se nesl velkým množstvím incidentů a kolizí na předních příčkách, čehož Staněk využil k tomu, aby uzmul čtvrté místo a po ztrápeném prvním dvojzávodě v Bahrajnu si zapsal své první body sezóny. 

Do nedělního hlavního závodu již rodák ze Zašové nedaleko Valašského Meziříčí odstartoval z místa, které si vyjel v páteční kvalifikaci, tedy z druhého místa. Oproti sobotním jízdám byla ale neděle poznamenána deštěm. Těsně před začátkem hlavního závodu stihla však trať vyschnout natolik, že drtivá většina zvolila suché obutí. Zpočátku měli výhodu ti jezdci, kteří zariskovali s mokrými pneumatikami a kteří doufali, že trať nevyschne natolik, že budou nuceni přezout také na "slicky". Tato strategie se bohužel pro tyto závodníky ukázala jako špatná a již po pár minutách museli i oni do boxů pro suché pneu. Staněk se sice po startu na "slickách" octl na pátém místě poté, co jej předjeli jezdci na mokrých pneumatikách, po několika kolech se však vrátil na druhou pozici. 

Po chybě svého týmového kolegy Maloneyho, jenž během restartu po fázi za safety carem dostal hodiny, se Staněk na moment dostal do vedení. O něž však hned přišel, když jej na startovní rovince objel Bearman. Brit se až do předposledního kola závodu držel před českým jezdcem. Bearmanova snaha udržet se před Staňkem jej ale stála to, že jeho pneumatiky byly oproti Staňkovým v mnohem horší kondici. V třiadvacátém kole z vypsaných čtyřiadvaceti Staněk úspěšně předjel svého soupeře z týmu Prema, který okamžitě začal ztrácet tempo. Přes Bearmana se v nájezdu do posledního kola závodu přehnal Jak Crawford, taktéž z Premy. Mezitím, co Staněk projel pod šachovnicovou vlajkou, aby získal své první vítězství ve Formuli 3, kolidoval Bearman s Gregory Saucym v souboji o poslední místo na stupních vítězů. Brit následně po závodě obdržel od komisařů dvacetisekundovou penalizaci, která ho vyřadila z bodované desítky.

"Byl to skvělý závod a je velmi hezké vyhrát před italskými fanoušky s italským týmem. Na začátku jsme měli skvělé tempo, pak se mi podařilo předjet Ollieho, pak jsem utekl a závod jsme vyhráli. Takže jsem opravdu šťastný, díky Tridentu a budeme pokračovat v tomto tempu i do dalšího závodu," popsal Staněk své emoce. Následně se také vyjádřil k měnícímu se stavu trati během závodu: "Na začátku závodu to bylo skutečně těžké, protože polovina trati byla suchá a druhá polovina mokrá. Bylo těžké správně najít brzdné body a dostat se na hranu. Pak se ale trať výrazně zlepšovala." 

Staněk se svým premiérovým vítězstvím v seriálu stal prvním českým závodníkem, který se postavil na nejvyšší stupínek v závodě F3. Zároveň se stal teprve druhým českým jezdcem, který bral první místo v některé z juniorských sériích doprovázejících závody F1. V roce 2012 se radoval z triumfu ve sprintu na okruhu v belgickém Spa-Francorchamps nynější spolukomentátor závodů Formule 1 Josef Král.

Po čtyřech závodech z celkových osmnácti se Staněk s 33 body nachází na třetím místě v průběžném pořadí šampionátu Formule 3. Na Victora Martinse a Arthura Leclerca, mladšího bratra Charlese Leclerca jezdícího v F1 za Ferrari, ztrácí shodně pouhé tři body. Dalším podnikem F3 bude 22. - 24. května dvojzávod na okruhu nedaleko Barcelony ve Španělsku.

Zobrazeno 684 krát
Naposledy upraveno: st., 27. duben 2022 21:19
Lukáš Jungmann

Zajímám se o motorsport.

...bo v ničem jiném nejsem dobrý. :-D

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste