Vytisknout tuto stránku
so., 16. duben 2022 02:16

Vettel návrat za volant nezvládl, za víkend boural hned dvakrát

Sebastian Vettel se po poruše jeho vozu vrací do garáží Sebastian Vettel se po poruše jeho vozu vrací do garáží Zdroj: motorsport.com
Sebastian Vettel po pauze způsobené onemocněním covid-19 usedl zpátky za volant formule. V Austrálii boural při tréninku i v hlavním závodě a v tabulce jezdců se nachází na posledním místě.

Vettlův návrat po prodělání nemoci covid-19 nedopadl vůbec podle jeho představ. Aston Martin, jehož barvy německý mistr světa z let 2010, 2011, 2012 a 2013 hájí se po úvodních třech závodech potácí na posledním místě poháru konstruktérů s nula body. Předběhla ho i stáj Williams, která ho přeskočila poté, co si v Austrálii pro bod dojel thajsko-britský jezdec Alex Albon, který navzdory startu z posledního místa dojel desátý.

Vettelovi se smůla lepila na paty už při pátečním tréninku. Jeho vůz měl v první části volného tréninku poruchu a samotný jezdec se po odstavení vozu zapojil do jeho hašení. Do garáží se dopravil skútrem vypůjčeným od jednoho z traťových maršálů. Svou cestu do garáží si zkrátil přes trať závodu a jelikož se na trati nacházel i pět minut po skončení první části tréninku, vedení formule 1 to vyhodnotila jako porušení pravidel a udělila mu pokutu pěti tisíc eur. Zatím co mechanici vyměňovali pohonnou jednotku monopostu, Vettel musel jen přihlížet, jak se ostatní závodníci seznamují s nově upravenou tratí v Melbourne.

„Přerušilo to naši jízdu a naneštěstí nás to stálo i celý odpolední trénink, což není ideální. Ve formuli jsem teď chvíli neseděl a je trať pozměněná. Zítra to bude lepší. Škoda, že jsem si více nezajezdil.“ Komentoval situaci po pátečním tréninku Vettel.

Ani další den Vettel nevstal z postele správnou nohou. V sobotní poslední části tréninku nedokázal udržet svůj vůz na trati a stejně jako jeho týmový kolega Lance Stroll narazil do bariér. Tím pro mechaniky začal závod s časem. Potřebovali opravit vozy, aby se ještě ten samý den mohly zapojit do kvalifikace a jezdci nemuseli startovat z posledních míst.

Strollův vůz mechanici stihli opravit včas a kanadský závodník se již od začátku mohl zapojit do boje o startovací místa. Dvě minuty od konce první části kvalifikace Stroll způsobil nehodu s jezdcem Williamsu Nicholasem Latifim, za kterou obdržel penalizaci tří míst a v neděli startoval z předposlední pozice. Oba vozy musely být z tratě odklizeny a do té doby se čas pro kvalifikaci zastavil. Mechanici za tu dobu stihli Vettelův monopost opravit, ale Vettel po znovuzapočetí kvalifikace na studených pneumatikách dosáhl jen na sedmnácté místo. 
V třiadvacátém kole nedělního závodu Vettel nezvládl výjezd ze čtvrté zatáčky a přední částí vozu naboural do bariér. Závod pro něj předčasně skončil, a tak mohl sledovat vítězný triumf Leclerca s Ferrari jen jako divák.

„Dnes toho na mě asi bylo moc. Snažil jsem se jet na hranici možnosti a neuřídil jsem auto. Víme, že s vozem to je složité, nejspíš jsem toho chtěl až moc příliš brzy a párkrát se mi to tento víkend vymklo z rukou.“

Zobrazeno 403 krát
Naposledy upraveno: so., 16. duben 2022 22:39
Jiří Musálek

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste