Vytisknout tuto stránku
st., 17. listopad 2021 20:05

Vláda v demisi schválila bavorský model, znamená to omezení pro neočkované

Odběrové centrum v Hradci Králové na začátku pandemie Odběrové centrum v Hradci Králové na začátku pandemie Zdroj: Wikimedia Commons
Vláda Andreje Babiše od pondělí 22. listopadu v zemi zavede tzv. bavorský model. Slibuje si od toho zpomalení šíření onemocnění covid-19. Omezení se bude týkat především nenaočkovaných a těch, kteří nemoc neprodělali. Těmto osobám bude znemožněn vstup do služeb a na hromadné akce.

Obyvatelé České republiky, kteří nejsou očkovaní, nebo covid-19 v posledních 180 dnech neprodělali, už se dále v kavárnách, restauracích a na kulturních a sportovních akcích nebudou moci prokázat ani jedním typem testů. Od pondělí se u nich nebudou uznávat jak antigenní, tak PCR testy. Prokázání PCR testem bude nadále možné pro děti do 18 let, rozočkované a pro ty, kteří kvůli svému zdravotnímu stavu nemohou očkování podstoupit. Pojišťovna bude těmto osobám hradit pět PCR testů za měsíc.


Vláda v demisi chce i nadále apelovat na občany ČR, aby se šli naočkovat. V úterý přibylo 22 479 nakažených, což je nejvíce případů od začátku pandemie. „Naším cílem je, abychom zamezili nárůstu počtu hospitalizovaných a samozřejmě počtu nakažených.“ řekl Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády v pondělí.


Kabinet uvažoval i nad rakouským modelem, ten je oproti bavorskému ještě o něco přísnější. V Rakousku platí od pondělí, pro neočkované to znamená lockdown. Nenaočkovaní obyvatelé země mohou svůj domov opustit pouze za podmínek, že jdou do práce, do školy, k lékaři nebo na zdravotní procházku. Na nákup mohou zamířit jenom v případě, že si chtějí koupit nepostradatelné věci pro každodenní potřebu.


Tým odborníků AntiCovid, zformovaný na popud vítězné koalice SPOLU, v sobotu 13. listopadu zveřejnil doporučení pro pracovníky Ministerstva zdravotnictví. Odmítli jak povinné očkování, tak rakouský model. Ministerstvu také doporučili, aby nadále nepoužívalo označení „bezinfekčnost“ a nahradilo ho termínem „covid bezpečnostní pas“.

Nového premiéra Petra Fialu by měl prezident jmenovat 26. listopadu. Podle Fialy si ČR kvůli aktuální situaci nemůže dlouhé předávání vlády dovolit. Nový kabinet by chtěl jednat v souladu s doporučením AntiCovid týmu, tedy vyhnout se lockdownu, zvýšit číslo proočkovanosti a zlepšit trasování kontaktů nakažených.

Zobrazeno 463 krát
Naposledy upraveno: st., 17. listopad 2021 21:37
Marie Pourová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste