Vytisknout tuto stránku
čt., 8. prosinec 2022 17:55

Vraky aut dovezené z Ukrajiny jsou nyní vystaveny v Olomouci

Výstava na podporu Ukrajiny Výstava na podporu Ukrajiny Zdroj: Deník/Daniela Tauberová
Ačkoliv podpora byla ze začátku dost silná, dnes se na situaci v Ukrajině pomalu zapomíná. Organizace Paměť národa usiluje o to ukázat lidem, jak to na Ukrajině vypadá a poskytnout lidem přímy důkaz o strašlivém dopadu války na život civilistů z Kyjevské oblasti.

Od 6. prosince stojí kousek Ukrajiny přímo na náměstí republiky v Olomouci. Zničené vraky aut jsou bijícím důkazem do očí, připomínajícím devastující dopady války na Ukrajině. Dovezená auta, ale neslouží jen na podívanou, jsou na nich zabudovaná tlačítka, která po spuštění přehrají záznam s příběhy majitelů těchto aut. Kolemjdoucí si také mohou příběhy přečíst na stojanech stojících vedle vraků. Výstava v Olomouci bude trvat do 2. ledna 2023.

To, že před vámi na výstavě stojí auta značek KIA Cerato, Chevrolet Captiva, Ford Mustang Convertible, by už málokdo poznal.

,,Můj manžel Juri stál na konci chumlu. Jediné, co mi dodalo trochu klidu, bylo, že jsem s ním navázala oční kontakt a přečetla ze rtů: ,všechno bude v pořádku.' Cítila jsem, že se možná vidíme naposledy." napsala Jana, Paměti národa. To je jen úryvek toho, co se na výstavě můžete dočíst. Příběhy při kterých běhá mráz po zádech společně s rozstřílenými vraky aut vám živě přiblíží situaci na Ukrajině.

Celý tento projekt má na svědomí organizace Post Bellum s projektem Paměť národa, což je jedna z nejrozsáhlejších sbírek příběhů od pamětníků v Evropě. Organizace vznikla v roce 2001 a sbírka příběhů je veřejnosti přistupná online od roku 2008. Pamětníci jsou na stránkách abecedně seřazeni a přiřazeni k tématickým, významným událostem se kterými souvisí. Databázi můžete rozkliknout zde

Pokud by jste chtěli finančně pomoct s Pamětí národa Ukrajině, můžete tak udělat zde.

Zobrazeno 835 krát
Naposledy upraveno: čt., 8. prosinec 2022 21:54
Monika Ošťádalová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste