Vytisknout tuto stránku
po., 9. listopad 2020 14:31

Vuelta: V Madridu rozhodly milimetry! Etapu bral Ackermann, Roglič obhájil titul

Loňské stupně vítězů. Zleva druhý Alejandro Valverde, vítěz Primož Roglič a třetí Tadej Pogačar. Loňské stupně vítězů. Zleva druhý Alejandro Valverde, vítěz Primož Roglič a třetí Tadej Pogačar. Zdroj: Zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:(Podio)_Almeida_entrega_el_primer_premio_de_La_Vuelta_Ciclista_a_Espa%C3%B1a_2019_03.jpg
Madrid – Madrid, který je již tradičním cílovým městem španělské Vuelty, je zároveň i poslední šancí pro spurtery na zisk etapového triumfu. Výjimkou nebyla ani letošní druhá listopadová neděle. O etapu si to v těsném finiši rozdali Pascal Ackermann se Samem Bennettem, ale cílová fotografie hrála ve prospěch Ackermanna. Z celkového vítězství se radoval loňský obhájce titulu Primož Roglič.

Závěrečná 18. etapa s délkou 125 kilometrů odstartovala z hipodromu Zarzuela odkud se jezdci poklidným tempem vydali do Madridu, kde na ně čekalo celkem pět šestikilometrových okruhů. V posledních kilometrech se na čele balíku střídaly týmy jako Deceuninck – Quick-Step, Sunweb, UAE Team Emirates či Bora-hansgrohe. Právě jezdci Bory nejlépe zvládli nájezd do posledního kilometru, čímž jejich lídr Ackermann získal skvělou pozici do závěrečného spurtu. 

Sám Ackermann vyrazil jako první a za ním se těsně v háku objevil Bennett z Quick-Stepu. Právě mezi těmito dvěma spurtery se odehrál velmi těsný souboj o vítězství, které si nakonec připsal Ackermann. Pro německého cyklistu je to tak už druhá etapa, kterou na letošní Vueltě získal. Druhý skončil Bennett a pro třetí místo si dojel Max Kanter ze Sunwebu.

V cíli se neradoval pouze Ackermann, ale i Primož Roglič, který se stal vítězem letošní Vuelty. Jednatřicetiletý Slovinec ze stáje Jumbo-Visma tak dokázal obhájit svůj loňský titul, vyhrát čtyři etapy a získat červený i zelený trikot. Králem hor, a tudíž i majitelem puntíkovaného dresu, se stal Guillaume Martin a bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let získal Enric Mas.

 

Omezení způsobená koronavirem

Letošní ročník Vuelty byl poněkud jiný než v přechozích letech. Do poslední chvíle se nevědělo, zda se španělská Grand Tour uskuteční či nikoliv. Důvod byl prostý. Stejně jako do jiných sportů, tak i do světa cyklistiky zasáhla koronavirová opatření. Závod měl původně začít už 14. srpna v Utrechtu, kde byla na programu týmová časovka. Závodníci měli v Nizozemsku absolvovat celkem tři etapy z celkových jednadvaceti, ale kvůli pandemii to nebylo možné a nedošlo ani k jejich nahrazení.

Místo toho Vuelta odstartovala 20. října v baskickém městě Irun, které mělo být původně startovním dějištěm čtvrté etapy. Na cyklisty tak čekalo pouhých 18 etap s celkovou délkou 2882 kilometrů. Převážná většina z nich byla určena pro vrchaře, zatímco na spurtery čekaly jen čtyři rovinatější etapy.

Výjimky se netýkaly pouze úpravy trasy závodu, nýbrž i diváků. Těm byl zakázán vstup na všechny horské dojezdy a omezení přístupu se týkalo i dalších etap. Organizátoři rovněž vyzývali veřejnost, aby letos závod sledovala z bezpečí svého domova.

Navzdory všem těmto opatřením, i poslední Grand Tour sezóny dospěla do svého zdárného konce a ukončila tak letošní silniční sezónu.

Zobrazeno 771 krát
Naposledy upraveno: st., 11. listopad 2020 11:16
Denisa Zabloudilová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste