Vytisknout tuto stránku
po., 11. květen 2020 16:15

Výzkum UNICEF: Jak koronavirus ovlivňuje české děti

České děti se nyní musí učit pouze doma. České děti se nyní musí učit pouze doma. Zdroj: Independent.ie
Česká republika - Čeští žáci a studenti se kvůli koronaviru dostali do nestandardní situace – výuka se přesunula do tepla domova a na internet. Výzkum UNICEF dokazuje, že se děti sice více učí, ale učení není tak efektivní jako za normálních okolností. Poukazuje však i na jiné oblasti, ve kterých nejmladší generace strádá, například ztráta kontaktu s vrstevníky či zhoršená atmosféra v rodinách.

Většina dětí si nejvíce stěžuje na to, že nemohou trávit čas se svými kamarády (87%) a chodit ven bez roušky (70%). Téměř polovina zároveň přiznává, že se jim stýská po chození do školy (49%). Děti se také bojí o zdraví svých rodinných příslušníků (60%) a také o zdraví své (43%). Menší část dotazovaných (30%) se cítí nesvá ze zavedených krizových opatření. I přes všechny trable se však více než polovina dětí (53%) cítí šťastná. Chmury cítí pouze necelá 3% dětí.

„Nouzový stav zásadně ovlivnit životy dětí a jejich rodin. Pozitivní zprávou je, že české děti jsou v zásadě stejně šťastné jako předtím. Výzkum ale také ukazuje na oblasti, kterým je nutné věnovat pozornost: deprivace ze ztráty kontaktu s vrstevníky, problémy s domácí výukou, mírné zhoršení atmosféry v rodinách a významnější dopad na děti z nejchudších rodin," uvedla k výsledkům výzkumu Pavla Gomba, ředitelka české pobočky UNICEF.

Téměř polovina dětí tráví učením více času, než normálně, přičemž se častěji jedná o dívky. Zároveň si však myslí, že učení není příliš efektivní. Většina dětí má pocit, že dostávají příliš mnoho domácích úkolů. Ke krácení dlouhé chvíle během nouzového stavu děti využívají zejména počítače, mobilní telefony a herní konzole. Na internetu tráví průměrně tři až čtyři hodiny denně. Nemalá část děti se však připojila k pomoci ostatním, např. šití roušek nebo pomoc seniorům.

 

Zobrazeno 940 krát
Naposledy upraveno: st., 13. květen 2020 21:48
Silvie Chlumcová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste