Vytisknout tuto stránku
čt., 8. duben 2021 17:15

Za svou národnost se nestydíme, prohlašuje polská menšina ve Slezsku

Cieszyn Cieszyn Zdroj: CC Search - Simczuk
Kampaň #jestempolakiem (#jsempolákem) probíhá už od poloviny března v internetových prostorech. Jejím cílem je propagovat polskou národnost na území Těšínského Slezska, kde žije početná většina obyvatel právě této národnosti.

Celou událost organizuje Kongres Poláků v České republice. Na oficiálních webových stránkách mají občané ztotožňující se s polskou národností možnost vytvoření propagačního transparentu s libovolným heslem nebo sloganem a vlastní fotografií. Tento transparent pak můžou sdílet na sociálních sítích a upozorňovat na tuto národnostní menšinu.
Podle posledního sčítání lidu v roce 2011 se k polské národnosti přihlásilo 39 096 osob. Kongres Poláků prostřednictvím kampaně doufá, že se toto číslo nezmenší, ba naopak bude o něco vyšší. Organizátoři této propagační činnosti zdůrazňují, že žádná společenská kampaň není věrohodná a efektivní bez účasti právě polské společnosti a zároveň žádá, aby se obyvatelé za svou přináležitost k polskému státu nestyděli a ve sčítání lidu nevybírali jinou národnost než polskou.
Stalo se tak po zjištění, že mnoho lidí na facebookovém profilu „Sčítání 2021“ navrhlo opětovné vytvoření dvojité národnosti pro Poláky s českým státním občanstvím. „Tato možnost je pro nás pastí,“ říká předseda Kongresu Poláků Mariusz Wałach. Odvolává se na situaci před deseti lety, kdy hlasy osob deklarujících dvojitou národnost nebyly sečteny jako hlasy polské národností menšiny. „Od počtu hlasů bude záležet vztah českého státu k polské menšině,“ argumentuje dále Wałach.
Současně s kampaní proběhla také debata s názvem „Rozhovory na téma identity s mládeží – potřebujeme pouto se zemí našich předků?“. Celá diskuse byla vysílaná na twitterovém profilu Generálního konzulátu RP v Ostravě. Profesorka kulturní psychologie Halina Grzymała zdůraznila hloubku polských kořenů na území Těšínského Slezska a spolu se Stellou Strzemeckou, výzkumnou pracovnicí polských studií Jagellonské univerzity, hovořily na téma identity a totožnosti s Polskem.

Zobrazeno 526 krát
Naposledy upraveno: so., 10. duben 2021 21:44
Beata Kantorová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste