Vytisknout tuto stránku
čt., 16. listopad 2017 20:43

Zájem o projekt Ježíškova vnoučata překvapil

Ježíškovo vnouče Ježíškovo vnouče Zdroj: Facebook Ježíškova vnoučata
Český rozhlas spustil v pondělí projekt Ježíškova vnoučata. Dnes, tedy čtvrtý den od začátku projektu, už dobrovolníci vybrali 94 % přání seniorů. Jen během prvního dne se zapojilo na dva a půl tisíce Ježíškových vnoučat. 

Celý projekt spočívá ve splnění vánočního přání seniorovi z domova důchodců. Zájemce, který chce penzistu obdarovat, prostě navštíví web jeziskovavnoucata.cz, vybere si dárek nebo zážitek, a podle svých finančních možností, či kontaktů může přání důchodce zrealizovat.

Případný dárce najde v nabídce široké spektrum přání. Od kytic, přes televizory, až po setkání s idolem z mládí, výlet do zahraničí, či plavbu po Karibiku.

Mnoho seniorů ale také touží po setkání se svými blízkými a velkou skupinou mezi zážitky jsou i hudební přání. Penzisti si přejí koncert Karla Gotta, dechovky, nebo třeba jen zahrát písničku na přání ve vysílání.

Mezi přáními můžete najít ale i skutečné perly. „Sám nic nechci, ale přál bych si pro manželku nějaký záhon, aby na něm mohla pracovat i z vozíku,“ píše třiaosmdesátiletý Ottomar z Dobré Vody u Českých Budějovic. „Chybí jí ‚hrabání v hlíně‘,“ dodává. Šestašedesátiletý Jiří si zase přeje „basu“ piv. „Mám velice rád pivo,“ stojí v jeho popisku.

„Pro skupinku ‚aktivních seniorek‘, které dochází do dílničky a ještě se chtějí parádit, chceme zařídit hezké odpoledne, kdy jim profesionální kadeřník a vizážista vytvoří účes i namaluje obličej tak, jako když byli mladí,“ přejí si zase seniorky z Domova odpočinku v Hronově.

„Mezi klienty o tom nadšeně vypráví a ostatní se začínají chytat. Když vidí konkrétního člověka, svého vrstevníka, že je z toho nadšený a těší se z toho, tak je to něco jiného, než když mezi ně půjde personál,“ popisuje pro Český rozhlas Silvie Rokosová, sociální pracovnice humpoleckého domova pro seniory.

Český rozhlas se nyní snaží oslovovat i další a další domovy, aby vkládali přání seniorů, takže přání postupně přibývají. „Měla jsem obavy, že tam zůstanou přání klientů viset. A bude to pro ně zklamání, ale vůbec. Ještě mám v hlavě asi čtyři klienty, které bych chtěla oslovit,“ plánuje Rokosová.

Zobrazeno 2522 krát
Naposledy upraveno: pá., 17. listopad 2017 17:32
Lýdie Hájovská

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste