Vytisknout tuto stránku
so., 30. duben 2016 09:12

Na zasedání probírali evropští ministři zemědělství produkci mléka a vepřového, nekvalitní potraviny i kormorány

Chov prasat - ilutrační foto Chov prasat - ilutrační foto Zdroj: Wikimedia Commons
Praha - Ministři zemědělství zemí Visegrádské čtyřky, tedy Rakouska, Bulharska, Slovinska a Rumunska se sešli v pátek 29. dubna v Černínském paláci v Praze. Na společném jednání rozebírali zejména kritickou situaci produkce mléka a vepřového masa, celoevropský problém s kormorány a rozdílnou kvalitu potravin v zemích EU. Výsledkem jednání byl společný seznam žádostí, který představí ministr Marián Jurečka na zasedání Rady EU.

Hlavním tématem setkání ministrů byla dlouhodobá krize v produkčním sektoru mléka a vepřového masa. Ze strany trhu dochází k dlouhodobému tlaku na snižování cen obou komodit, což nutí producenty prodávat je za ceny nižší, než jsou výrobní náklady. Pro mnoho firem se tento trend stává likvidačním a mnoho z nich uvažuje o přerušení živočišné výroby. Ministři proto ve svém prohlášení požadují finanční pomoc pro tato výrobní odvětví a také změnu některých pravidel a zákonů týkajících se masa a mléka. Finanční pomoc by podle zprávy měla být minimálně na stejné úrovni jako ta z roku 2015. Důvodem pro tento druh zásahu je kompenzace ztrát zemědělců v rámci embarga vůči Rusku. Ministři dále požadují tvorbu komplexnějšího řešení krize na trhu s komoditami a zajištění zemědělců, zejména ve střední a východní Evropě.

Jednání se také dotklo tématu dvojího standardu potravin. Inspekce dlouhodobě hlásí, že výrobky stejné značky a stejných obalů mají v různých evropských regionech rozdílnou kvalitu. Ministři toto odsoudili jako klamání spotřebitelů. „V případech, kdy jsou pro určitý okruh zákazníků nahrazovány hodnotnější suroviny méně hodnotnými, případně je obsažen rozdílný poměr použitých složek, hovoříme možná již o falšování potravin,“ uvedl Marián Jurečka. Uvedl také, že by rád toto téma otevřel na zasedání Rady EU.

Ministři také řešili celoevropský problém přemnožení kormoránů a zhoršující se stavy rybích populací. Hejna rybožravých ptáků kromě poškozování sádek také představují hrozbu pro okolní vegetaci a stav povrchové vody. „Je nutné zavést taková regulační opatření, která umožní dlouhodobě udržovat stavy kormoránů v únosných mezích,“ řekl ministr Jurečka. V úvahu přichází také další finanční pomoc poškozeným rybářským svazům.

Zobrazeno 1841 krát
Naposledy upraveno: so., 30. duben 2016 17:34
Martin Klose

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste