Vytisknout tuto stránku
čt., 4. květen 2023 16:11

Zemřel bývalý rektor Univerzity Palackého Josef Jařab

Josef Jařab Josef Jařab Zdroj: Jindřich Nosek (NoJin)
První porevoluční rektor olomoucké Univerzity Palackého, bývalý senátor a překladatel americké prózy i poezie. Patřil k zakládajícím členům Občanského fóra a v listopadu 1989 byl Josef Jařab výraznou osobností sametové revoluce. Dožil se 85 let a zemřel po krátké, těžké nemoci v Olomouci. Zádušní mše se bude konat 9. května ve 13 hodin v kostele svatého Mořice v Olomouci.

Josef Jařab se stal prvním svobodně zvoleným rektorem Univerzity Palackého. Studenti ho navrhli a senát jednohlasně souhlasil. Zasloužil se o rozšíření a vylepšení jejího zázemí. Olomoucká univerzita se pod jeho vedením stala první vysokou školou v tehdejším Československu, která v květnu 1990 udělila čestný doktorát filozofie bývalému prezidentovi Václavu Havlovi. Do Olomouce za ním dojížděla řada osobností jako například novinář a publicista Pavel Tigrid nebo básník Allen Ginsberg. Rektorem olomoucké univerzity byl sedm let a poté se stal rektorem Středoevropské univerzity. Jařab působil také v politice, v roce 1996 byl senátorem za Olomouc a v roce 2000 se stal senátorem za Opavu.

Své vzpomínky na rektorská léta, kdy stál v čele Univerzity popsal v roce 2018 v knize Rektorská rozpomínání, která se dočkala vydání i jako audiokniha. V roce 2019 o něm byl natočen dokument Homo academicus, který byl natočen v koprodukci s Českou televizí.

Zobrazeno 803 krát
Naposledy upraveno: po., 8. květen 2023 17:54
Amálie Směšná

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste