Vytisknout tuto stránku
pá., 28. prosinec 2018 23:58

Zemřel světoznámý izraelský spisovatel a novinář Amos Oz

Amos Oz Amos Oz Zdroj: Serge Ligtenberg
Tel Aviv - Ve věku devětasedmdesáti let opustil tento svět významný izraelský spisovatel, novinář a esejista Amos Oz, který prohrál boj s rakovinou. Jeho úmrtí oznámila minulý pátek na Twitteru jeho dcera, která napsala, že její drahý otec zemřel ve spánku, obklopen lidmi, kteří ho milují.

Amos Oz se narodil v Jeruzalémě roku 1939. V 50. letech sloužil v Izraelské armádě a poté studoval filozofii na hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. V roce 1965 vydal svou první sbírku povídek Arcot ha-tan (Země šakalů). Ozova díla velmi ovlivnila sebevražda jeho matky, kterou spáchala, když mu bylo pouhých 12 let. Od roku 1986 vyučoval na střední škole v kibucu, poté se stal učitelem literatury na Ben Gurionově univerzitě. 

Amos Oz obdržel mnoho významných ocenění, například Mírovou cenu německých knihkupců, Izraelskou cenu za literaturu a další. Jeho knihy jsou přeložené do více než 30 jazyků. Mimo beletrie psal Oz také eseje, ve kterých se zaměřoval na politické dění, otázky míru a literaturu.

V České republice vyšlo několik jeho knih. První knihu přeloženou do českého jazyka s názvem Černá skříňka si mohli čtenáři přečíst roku 1993. Nejednou Amos Oz Českou republiku i navštívil. Naposledy to bylo roku 2013, kdy přebíral mezinárodní literární cenu Franze Kafky.

Zobrazeno 2069 krát
Naposledy upraveno: čt., 3. leden 2019 15:27
Karolína Kovaříková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste