Vytisknout tuto stránku
čt., 6. duben 2017 15:17

Zemřela babička Libuška z Kouzelné školky

Libuše Havelková v Kouzelné školce Libuše Havelková v Kouzelné školce Zdroj: Česká televize
Česká republika - Ve dvaadevadesáti letech ve čtvrtek po dlouhé nemoci zemřela herečka, dabérka a pedagožka DAMU Libuše Havelková. Kromě její známé role v pořadu pro děti působila jednatřicet let v Národním divadle, natočila několik filmů a seriálů nebo rozhlasových her. Zprávu o úmrtí přinesl mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Rozloučení s matkou herce a zpěváka Ondřeje Havelky proběhne ve středu v poledne v pražských Strašnicích. 

Libuše Havelková byla rodačkou z Českých Budějovic. Herectví studovala na pražské konzervatoři a vzápětí na DAMU, kde se podílela na založení divadla DISK. Do tzv. Zlaté kapličky se dostala v roce 1960, poté co působila v Státním divadle v Ostravě a v divadle E. F. Buriana. Mezi její první pražské role patřila Klásková v Jiráskově Lucerně nebo vypravěčka v baletním zpracování Broučků. „Divadlo nebylo mým koníčkem od malička. Když jsem dospívala, toužila jsem zpívat, což maminka vždycky komentovala, abych nepředstírala, že mám hlas. Když jsem ale objevila verše a Shakespeara, ráda jsem je četla - a tak mě napadlo, že bych to zkusila na dramatickém oddělení pražské konzervatoře. Uspěla jsem až napodruhé,“ řekla ČTK při příležitosti svých devadesátin.

V televizi a filmu ztvárnila Havelková 120 rolí. Jejím prvním výrazným filmovým počinem byla role ve filmu Robinsonka. Svým hereckým umem jistě přispěla i k úspěchu oscarového snímku Jiřího Menzela – Ostře sledované vlaky. Se svým synem si společně zahrála ve filmu Nefňukej, veverko! Poslední filmovou roli ztvárnila v rodinném filmu z roku 2011 Modrý tygr.

Na DAMU se vrátila jako učitelka. Vedla hodiny jevištní řeči a jevištního projevu. Později se zde stala nejen odbornou asistentkou a docentkou, ale vykonávala také funkci proděkanky. 

Zobrazeno 2002 krát
Naposledy upraveno: po., 10. duben 2017 09:11
Barbora Štěpánová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste