Vytisknout tuto stránku
út., 18. duben 2017 17:14

Zemřela hokejová legenda Augustin Bubník

Augustin Bubník Augustin Bubník Zdroj: ČTK
Praha - V úterý dopoledne zemřel ve věku 88 let Augustin Bubník, dlouholetý český hokejový reprezentant, mistr světa z roku 1949 a čestný člen Síně slávy českého hokeje. Jeden z posledních žijících příslušníků tzv. slavné generace zemřel po delší nemoci. „Český svaz ledního hokeje vyjadřuje upřímnou soustrast rodině a přátelům zesnulého" uvedli zástupci svazu v tiskové zprávě.

Augustin Bubnik v roce 1949 vybojoval zlatou medaili na mistrovství světa ve Stockholmu, o rok předtím stříbrnou medaili na zimních olympijských hrách ve Svatém Mořici. V České republice hrál v dresu LTC Praha, za něž v letech 1946-50 vyhrál pět mistrovských titulů. Dále hrál za týmy ATK Praha, Spartak Brno, Motorlet Praha a HC Slovan Bratislava.  

V srpnu 1950 byl odsouzen ve vykonstruovaném politickém procesu spolu se svými spoluhráči na 14 let za protistátní činnost. Odsouzeným hráčům byl dán trest práce v uranových dolech v Jáchymově. Prezident Zápotocký mu po pěti letech udělil milost, do reprezentace se už však vrátit nemohl a po těžkém zranění ukončil svou kariéru v roce 1962.

Potom, co Augustin Bubník nemohl už dále hrát hokej, nasměroval svou kariéru k trénování hokejových týmů a byl velmi úspěšný. Stal se prvním Čechem, který vedl zahraniční reprezentační A mužstvo, a to finský tým v letech 1966-69. Za svoje zásluhy při trénování finského mužstva byl v roce 2003 uveden do tamní hokejové Síně slávy.

Do Síně slávy českého ledního hokeje byl uveden hned po jejím založení v roce 2008.

Zobrazeno 2526 krát
Naposledy upraveno: st., 19. duben 2017 11:55
Aneta Daněčková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste