Vytisknout tuto stránku
út., 20. březen 2018 19:47

Zlín již tradičně ovládne divadelní svátek Setkání Stretnutie

Hlediště už se svých diváků nemohou dočkat Hlediště už se svých diváků nemohou dočkat Zdroj: pixabay.com
Zlín - Češi a Slováci se letos opět setkají ve Zlíně, tentokrát od 14. do 19. května. Jak uvádí stránky projektu, „cílem festivalu je upozornit na aktivní vztahy českých a slovenských divadel a divadelníků, tvůrčích týmů, ukázat výsledky vzájemné spolupráce, vyvolat diskusi o vzájemném dialogu české a slovenské divadelní kultury“.

Patronem a zároveň hvězdou celé akce je mim Radim Vizváry. Do Zlína přiveze dvě inscenace, Pejprbój a veleúspěšné představení Sólo, za které v roce 2016 získal Cenu Thálie. Zároveň se angažuje i jako autor, režisér nebo choreograf a jeho práci už zhlédlo obecenstvo nejen v Evropě, ale také v Asii, Africe či USA. Motto Mime Prague hovoří jasně: „Nemluvit neznamená mlčet.“

Domácí divadlo se bude prezentovat hrou Zvlčení (Prolnutí), která vznikla pod režisérským vedením Dodo Gombára a novinkou Dobrý proti severáku. Jde o neobyčejnou milostnou hru ze světa emailů, za kterou stojí samotný ředitel Petr Michálek. Z tuzemské scény se akce zúčastní také Slovácké divadlo Uherské Hradiště s představením Přes ploty, z pera slovenského autora Fedora Gála. Na prknech se předvede i Národní divadlo Brno a Cirk La Putyka.

Slovenští kolegové z Nového divadla v Nitre zdramatizovali příběh Anny Frankové, která dospívala v době druhé světové války. Ze stejného období čerpal i další host, Slovenské komorné divadlo Martin. Na základě knihy Světlany Alexijevič vznikl kus Vojna nemá ženskú tvár, během něhož si obecenstvo vyslechne příběhy žen, které se v těchto letech aktivně zapojily do bojů. Naopak ze současnosti vychází edu-hra HOAX zaměřená na média. S tou přichází Divadlo Andreja Bagara. Ani děti nepřijdou zkrátka, pro ně přijede zahrát Bábkové divadlo Na Rázcestí.

Organizátoři pro diváky připravili i bohatý doprovodný program. Letos poprvé se ve městě objeví dvě šapitó. První z nich najdou návštěvníci v parku hned za Městským divadlem a bude sloužit jako koncertní prostor. Představí se Heda Pěnová, Brajgel nebo zlínská kapela Fresh Minute. Za zmínku stojí i skupina Franc Alpa, ve které účinkuje jeden z předních herců divadla Marek Příkazký. Odehraje se zde také slam poetry a Tančírek neboli „hudebně-taneční večírek“. Druhé vyroste před Vilou Tomáše Bati, a to speciálně pro představení Majster a Margaréta, které uvede slovenské divadlo Teatro Tatro.

Akreditace je možno zakoupit již od 12. března, samostatné vstupenky pak od 5. dubna. Veškerý doprovodný program je pro veřejnost zdarma. 

Zobrazeno 1822 krát
Naposledy upraveno: so., 24. březen 2018 21:18
Anežka Gavendová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste