Vytisknout tuto stránku
pá., 29. říjen 2021 22:06

ZOH se blíží a český hokej bude chtít medaili. Kdo z hráčů má šanci se na olympiádu dostat?

Český národní tým při poslechu hymny Český národní tým při poslechu hymny Zdroj: aktualne.cz
Tři jména už mají nominaci jistou. Další hráči si své místo budou muset teprve vybojovat. Český realizační tým bude řešit přetlak na centru a nejasnou brankářkou jedničku. Vše přitom závisí i na NHL, která by měla 10. ledna definitivně rozhodnout, zda své hráče pod pět kruhů uvolní.

Brankáři
Na tomto místě nás pata tradičně tlačit nebude. Ale i přes to, nemáme jasnou brankářskou jedničku. V NHL přitom působí 7 českých brankářů. Nejvíce se letošní sezónu zatím zviditelnil Karel Vejmelka, který se probojoval z farmy až do hlavního týmu Arizony. Navíc se teď ve svém mančaftu stal jedničkou, protože se arizonský brankář Hutton zranil. O vytížení tedy nouzi mít nebude.


Dalšími dvěma brankáři, kteří si letos stihli už zachytat jsou Daniel Vladař a Vítek Vaněček. Druhý jmenovaný v dresu Washingtonu stabilně chytal již minulý zkrácený ročník. Letos tomu není jinak a od trenéra Lavioletta dostává stejnou porci zápasů. Teď už si jen udržet dobrou výkonnost. Vladař se na začátku nové sezóny musel stěhovat z Bostonu do Calgary. V kanadském klubu již dvakrát dostal příležitost a pokaždé vychytal výhru. Zatím se ale spíše rozkoukává, a hlavně kryje záda zkušenějšímu Markstromovi.


Nepěkný start zažívá smolař Pavel Francouz. Po operaci kyčlí, kvůli které musel vynechat celou minulou sezónu, se opět v přípravném utkání zranil. Nezahraje si tak první tři týdny NHL. Podobně je na tom i Petr Mrázek, kterému problémy s třísly brání plnit své povinnosti v Torontu.


Skvělé brankáře ale nemáme jen v zámoří. O nominaci na ZOH se budou chtít poprat i evropští hráči. Šimon Hrubec a Roman Will svými dobrými výkony v kontinentální lize jasně dokazují své kvality. Pokud NHL zakáže svým hráčům odjezd na olympiádu, pravděpodobně tyto dva brankáři budou hájit v Pekingu české brankoviště.

vitek vanecek

Vítek Vaněček hájící branku týmu Washington capitals

Zdroj: Ruik.cz

Obránci
Hlavními stavebními kameny obrany by měli být Radko Gudas, Jan Rutta, Radim Šimek a Filip Hronek. Všichni čtyři mají stabilní pozici ve svém týmu a pravidelně naskakují na led. Každý má ale trošku jinou roli. Zatím co Gudas se Šimkem plní spíše obranné povinnosti, Rutta a především Hronek jsou více ofenzivnější. Všichni jmenovaní už mají četné zkušenosti s mistrovstvím světa, ale zatím jen jeden z nich byl na turnaji pod olympijskými kruhy. Je jím Radko Gudas, který si na olympiádě zahrál v roce 2014 v Soči.


Na hraně NHL a nižší AHL se pohybují Michal Kempný a Libor Hájek. Kempný sice pravidelně v minulých letech hrával za Washington, avšak po zranění achillovky vynechal celou minulou sezónu. Letos zatím v hlavním týmu nedostal příležitost. Třiadvacetiletý Hájek na posledním mistroství světa zanechal dobrý dojem a je vidět, že udělal velký progres. Nyní ale spadl na farmu Rangers, kde se bude snažit dostat se zpět do hlavního týmu.


Z evropských hráčů by na nominaci bezesporu mohl dosáhnout, i přes svůj vyšší věk, Ladislav Šmíd. Svých posledních 5 sezón odehrál za extraligový Liberec a stal se v něm jednou z ústředních postav. Na olympiádě reprezentoval svou vlast už v roce 2014 v Rusku. Dalšími evropskými adepty na nominaci by mohl být Lukáš Klok a Libor Šulák. Oba své kvality v KHL prokazují nejen v defenzivní činnosti, ale i po bodové stránce. Klok dokonce patří s 16 body mezi 10 nejproduktivnějších obránců KHL.

radko gudasRadko Gudas jako asistent kapitána v národním dresu

Zdroj: Sport.cz

Útočníci
První tři hráče už realizační tým nominoval. Jedná se o Jakuba Voráčka, Davida Pastrňáka a Ondřeje Paláta. Voráček by především českému týmu měl dělat rozumného kapitána a zkušeného nahrávače do gólových situací. Pastrňák by naopak všechny tyto situace měl úspěšně proměňovat v góly přesně tak, jak to dělává v Bostonu. Palát zase svoji univerzální povahou zapadne kamkoliv. Umí dávat góly, vést rozehrávku, ale zároveň i bránit. Od tohoto tria se český národní tým může zaručeně odpíchnout.


Na centru bude pravděpodobně realizační tým počítat s Tomášem Hertlem. Za Sharks odehraje letos už 9 sezónu a bude jednou z hlavních postav tohoto týmu. Jeho šikovné ruce se blafáků rozhodně neštítí. Dalším centrem, který má velice blízko k nominaci je Radek Faksa. Ten je obdobně jako Palát univerzálem a vyniká v řadě herních situací. Do nové sezóny se navíc uvedl štědrým bodovým příspěvkem. Platný bude Faksa hlavně při práci dozadu a při rozehrávce. Mládí je motor hokeje, a proto by bylo dobré připomenout i Filipa Chytila z New York Rangers. Dvaadvacetiletý centr v přípravě zazářil hattrickem a je jasné, že se bude chtít před olympijskými hrami co nejvíce předvést a ukázat.


I v evropských soutěžích najdeme plno kvalitních centrů. Ve švýcarské lize je jím například Jan Kovář a Roman Červenka. Oba rozhodně nejsou pro národní tým nováčky a rádi by reprezentovali. Problémem ale je, že na první dvě lajny jejich výkony nestačí a brát je do třetí nebo dokonce čtvrté lajny nedává tak úplně pro tyto veterány smysl. Čestnou výjimkou je David Krejčí, který ještě v minulé sezóně hrál v NHL a letos se svými dobrými výkony pokračuje v dresu olomouckých kohoutů.


Co se týče křídel, má Česká republika k dispozici spoustu mladíků. Pavel Zacha je jedním z nich. Svoji sezónu zahájil v druhé formaci New Jersey a dokazuje, že je velice platný hráč v přesilovkách a oslabeních. V pěti zápasech má zatím na kontě 5 bodů. Dalším mladíkem, který by bezesporu rád reprezentoval je Martin Nečas. Hurikán z Caroliny se ale zatím trápí a nemůže se střelecky prosadit. V minulé sezóně přitom posbíral 16 přesných tref a 30 asistencí. Svoji příležitost pod pěti kruhy budou také vyhlížet střelci Dominik Kubalík a Jakub Vrána, přičemž druhý jmenovaný podstoupí operaci ramene a bude mimo hru 4 měsíce.

Voras CC

Jakub Voráček jako kapitán národního týmu

Zdroj: aktualne.cz

Zobrazeno 845 krát
Naposledy upraveno: ne., 31. říjen 2021 17:13
Tomáš Kolátor

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste