Vytisknout tuto stránku
po., 3. duben 2017 11:13

Zubní kartáček – alfa a omega péče o zuby

Pro krásný úsměv jsou důležité zdravé a silné zuby, které však nemá od přírody každý. Aby vydržely a nekazily se, musíme používat vhodné a léty prověřené nástroje, které nám pomohou dosáhnout žádoucího stavu chrupu. Je proto potřeba vybrat patřičné pomůcky, které zachovají jeho zdravý vzhled. Zubní kartáček představuje absolutní základ. Tento článek se věnuje pouze mechanickým kartáčkům, elektrické tvoří kapitolu sama pro sebe.

Nejdůležitějším nástrojem při péči o zuby a dásně je bezesporu zubní kartáček. Jde o věc, kterou lidé využívají každý den, proto bychom měli jeho výběru věnovat náležitou pozornost. Zubní lékaři a dentální hygienisté doporučují kartáček s kvalitními a rovně zastřiženými štětinami, které tvoří co největší čistící plochu při optimálních rozměrech čistící hlavy kartáčku. Správný zubní kartáček by měl mít především malou hlavičku, pro dospělou osobu asi 2 cm. Hlavička kartáčku se totiž musí dostat i do hůře přístupných prostor ústní dutiny, například v zadní části chrupu.

Zubaři mají jasno, měkký kartáček je nejlepší

Velmi důležité jsou i informace o tvrdosti štětin a hustotě. Ideální štětiny jsou velmi jemné, měkké a mechanicky odolné, musí mít schopnost držet tvar. Měkký zubní kartáček neporušuje ochrannou vrstvu skloviny, je šetrný, a snadněji vyčistí krčkové prostory zubů, kde zůstává zubní povlak nejčastěji. S tvrdostí štětin souvisí i jejich hustota. Čím jsou měkčí, tím více se jich na hlavičku kartáčku vejde, jejich čisticí účinek je vyšší a lépe masírují dásně. Například zubní lékař Škrdlant doporučuje volit kartáčky s 3500 štětinami a více.

Co se týče tvaru, nejefektivnější je rovné zastřižení štětin kartáčku. Nejenže různá délka zástřihu, zkřížená vlákna či v reklamách hojně propagované „masážní“ prvky nemají žádný funkční význam, ale dokonce mohou správné čištění zubů znemožňovat. Rukojeť kartáčku by měla být pevná a rovná, zhotovená ze zdravotně nezávadného materiálu. Jakékoli flexibilní prvky na těle kartáčku, které mají snižovat vyvíjený tlak, jsou zbytečné.

A kdy je potřeba kartáček vyměnit? Většinou se uvádí, že by se měl kartáček měnit každé tři měsíce, důležitá je však opotřebovanost. Pokud se kartáček začne třepit a vlákna nedrží tvar, je načase ho vyměnit. „Jestliže zubní kartáček vykazuje známky opotřebení již po několika dnech či týdnech používání, pravděpodobně na kartáček vyvíjíte při čištění velký tlak. Obvykle se to stává při přechodu na měkké zubní kartáčky,“ vysvětluje Škrdlant.

Podobná cena, velké rozdíly v kvalitě

A kolik za nový kartáček zaplatíte? Rozhodně se nevyplatí spoléhat se na cenu. Neplatí, že drahý kartáček je vždy kvalitnější. Nedejte na mediální masáž a líbivé reklamy firem, výrobci „konzumních“ kartáčků se pod záštitou moderního designu pouze snaží prodat co nejvíce. Zákazníci si taky v běžné drogerii měsíčně koupí těchto kartáčků tisíce kusů. „Například prodeje kartáčků značky Colgate se pohybují v rozmezí 300 – 350 kusů měsíčně,“ odhaduje Petra Babicová, vedoucí prodejny DM v Galerii Šantovka. Jde o přibližné číslo, přesné údaje poskytnout nemůže. Společnosti neustále propagují další novinky, jako třeba gumové prvky nebo nezvyklé uspořádání štětin. Zmíněné úpravy však lepšímu čištění nepomohou.

Oproti tomu kartáčky s malou hlavičkou a s rovně střiženými štětinami můžeme zařadit do „profesionální“ skupiny nástrojů péče o zuby. Příkladem mohou být kartáčky značky Curaprox. Většinou se prodávají pouze v lékárnách, v drogeriích na ně nenarazíme. Prodá se jich daleko méně, protože lidé o nich nemají velké povědomí. Navíc je mohou odradit vyšší pořizovací náklady. Cena kvalitního zubního kartáčku se pohybuje v rozmezí 60 – 90 korun. „Obvykle prodáme kolem 30 – 40 kartáčků Curaprox měsíčně. Před Vánoci to může být víc, lidé kupují hromadná balení jako dárky,“ říká Alena Šmehlová, vedoucí lékárny Dr. Max. Stále ale nezapomínejme na fakt, že ani sebelepší kartáček nebude příliš účinný, pokud nezvládneme techniku správného čištění, která je pro důkladné a šetrné odstranění zubního plaku naprosto nezbytná.

Zobrazeno 2553 krát
Naposledy upraveno: po., 10. duben 2017 08:55
Jan Hello

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste