Vytisknout tuto stránku
pá., 28. listopad 2014 22:29

Švýcarští tenisté poprvé získali „salátovou mísu“

Minulý týden se ve francouzském Lille konalo finále neoficiálního mistrovství světa družstev v tenise. Nastoupily proti sobě týmy Francie a Švýcarska.  Tipovat předem vítěze se zdálo poměrně složité, přestože papírovým favoritem bylo Švýcarsko vzhledem k postavení jeho hráčů v současném žebříčku ATP.

Švýcaři však měli problémy týkající se zejména nepřesvědčivých výkonů Stanislase Wawrinky či nedávného zranění a nerozehranosti Rogera Federera. Francouzští tenisté naopak těžili z domácího prostředí a výběru hracího povrchu. Utkání se hrálo na antuce na přebudovaném fotbalovém stadionu s kapacitou necelých 27 500 diváků, což je dosavadní rekord v historii tenisu. Nehrající kapitán mužstva Severin Lüthi sestavil tým z hráčů Federera, Wawrinky, Chiudinelliho a Lammera. Kapitán domácích Arnaud Clémant nasadil Tsongu, Monfilse, Gasqueta a Benneteaua.

 

V úvodní dvojhře zvítězil snadno Wawrinka nad Tsongou 3:1 na sety. V následující duelu však přehrál Monfils Federera 3:0. Za stavu 1:1 pak ve čtyřhře nastoupili Federer a Wawrinka proti Benneteauovi s Gasquetem. Složení švýcarského týmu bylo překvapivé, protože ani jeden z dvojice Federer Wawrinka není deblovým specialistou na čtyřhru, přestože spolu zvítězili na olympiádě. Jednoznačně však v utkání dominovali a po bezchybném výkonu vyhráli 3:0. V tomto zápase se Federer velmi dobře rozehrál, takže v následujícím utkání suverénně přehrál Richarda Gasqueta 3:0. Na Francouzovi bylo patrné, že neunesl tíhu zápasu. Švýcarsko tedy vedlo 3:1 na zápasy a k poslednímu utkání už nedošlo.

 

Švýcarsko tak vystřídalo Českou republiku a mohlo oslavovat vítězství v Davis Cupu. Roger Federer si současně do své bohaté sbírky připsal dosud chybějící titul. Nepotřeboval jsem tenhle titul pro sebe. Je pro naši zemi a pro všechny v týmu, kteří mají na triumfu velký podíl. Je to práce nás všech," řekl po turnaji Federer se slzami v očích.

 

 

Zdroj perexové fotografie: Eurosport.com

Zobrazeno 1688 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Adéla Vilímcová
Pro psaní komentářů se přihlaste