Vytisknout tuto stránku
út., 29. březen 2016 17:31

V Olomouci se poprvé uskuteční Tvarůžkový festival

Olomouc - Na horním náměstí se poprvé uskuteční Festival Olomouckých tvarůžků, který organizuje radnice spolu se Sdružením cestovního ruchu a výrobcem tvarůžků v Lošticích. Na festivalu bude velká nabídka moučníků a pokrmů z tvarůžků, ale mimo to se bude konat i rozmanitá ochutnávka piva z projektu Ochutnejte Hanou.  Na první ročník této ojedinělé akce se návštěvníci mohou těšit už v sobotu 16. dubna.

K jídlu a pití bude hrát také kapela „Stracené ráj“, která si zakládá na hanáčtině, a také se představí Hanácká Mozeka Litovel nebo taneční skupina Cholinka. Kromě toho bude na náměstí připraven farmářský a řemeslný jarmark. Jako doprovodný program budou připraveny také soutěže a kvízy, nebo tvůrčí dílna pro děti.

"Návštěvníci festivalu ochutnají tvarůžky v teplé i studené kuchyni v nabídce restaurací, které jsou zapojeny do projektu Ochutnejte Hanou a propagují tak tradiční hanáckou gastronomii. Nebudou chybět ani takové speciality jako tvarůžkové dezerty a pivo z hanáckých minipivovarů," uvedli organizátoři. Společně s festivalem bude zahájena turistická sezóna v Olomouci. Město návštěvníkům představí, jaké jsou novinky v rámci cestovního ruchu a proběhnou i tematické prohlídky.

Výrobou tvarůžků se pyšní pouze město Loštice na Šumpersku, které má přezdívku metropole tvarůžků. Právě kvůli nim toto malé městečko se třemi tisíci obyvateli navštíví ročně tisíce turistů. Své tvarůžky nabízejí v místních restauracích, ale také v cukrárně, jejichž pobočka otevřela také v Olomouci. Navíc tu turisté naleznou i tvarůžkové muzeum. 

 

Zobrazeno 3218 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:20
Kristýna Zoufalá

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste