Vytisknout tuto stránku
čt., 28. duben 2016 00:58

DiCaprio se dostal do křížku s indonéskou vládou, kritizoval výrobu palmového oleje

Jakarta - Oskarový herec Leonardo DiCaprio je známý kromě herectví i svým častým vystupováním za ochranu životního prostředí. Při návštěvě Indonésie kritizoval na sociální síti indonéský průmysl s palmovým olejem, za což mu tamní vláda pohrozila deportací ze země.

Ekonomika Indonésie je výrazně závislá na produkci palmového oleje. Jeho těžba z palem olejných probíhá každodenně po celý rok a podílí se 35 procenty na celkové světové výrobě palmového oleje. Tento průmysl má ničivý dopad na deštné pralesy a živočichy, kteří v nich žijí. DiCapriova nadace Leonardo DiCaprio Foundation se snaží pomáhat s nápravou životního prostředí v oblastech, které průmysl zdevastoval.

„V těchto lesích jsou staré migrační stezky stále užívané posledními stády slonů sumaterských. Expanze plantáží palem olejných je ale rozdělují a klíčové stezky odřezávají, čímž je pro sloní rodiny stále obtížnější hledat zdroje potravy a vody,“ uvedl DiCaprio na sociální síti Instagram.

Generální ředitel indonéského imigračního úřadu Ronny Sompie oznámil, že víza DiCapriovi povolují návštěvu země pouze pro rekreační účely. „Pokud jeho výroky mají diskreditovat vládu a zájmy Indonésie, mohl by být deportován,“ uvedl Sompie. V době, kdy vláda na hercovy výroky reagovala, se už však DiCaprio v zemi nenacházel a vyhnul se tak případné konfrontaci s imigračním úřadem, který situaci dále neřešil.

Produkce palmového oleje rapidně narůstá. Související odlesňování ohrožuje mnoho živočišných druhů a ovlivňuje klima regionů, ve kterých se plantáže budují. Kvůli své nízké ceně se palmový olej hojně používá pro výrobu řady produktů od potravin po kosmetiku. Cena výrobků, které namísto palmového oleje obsahují jiné rostlinné oleje, stále stoupá. Každoročně kvůli obchodu s palmovým olejem zahyne až pět tisíc orangutanů a mnoho jich skončí v rukách nelegálních překupníků. Indonésie se kvůli masivnímu vypalování lesů stala největším producentem emisí na světě.

Zobrazeno 1979 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:30
Jonáš Jelen

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste