Vytisknout tuto stránku
po., 6. březen 2017 19:13

Keltský telegraf po osmé rozzáří Česko

Keltský telegraf 2016 u vysílače Velká Javořina Keltský telegraf 2016 u vysílače Velká Javořina Zdroj: Martin Juřík, @2alive na facebooku
Česká republika - V noci ze soboty 25. na 26. března se postupně rozsvítí kopce napříč Českou republikou. Od slovenských až po německé hranice zapálí místní obyvatelé na předem domluvených stanovištích ohně, jakožto signál, který symbolizuje probouzení jarní přírody. 

„Zda se to povede fyzicky a světelný signál vyslaný z Moravy dorazí až k německým hranicím, záleží na mnoha vnějších faktorech, které ovlivnit nikdo nedokáže. Především počasí a světelné znečištění moderní civilizace sehrávají rozhodující roli. Ale to duchovní pouto mezi podobně naladěnými lidmi, to se dozajista navázat dokáže, to je jisté už dnes" píše anonymní autor na hlavních stránkách Keltského telegrafu.

Tato nově vzniklá tradice se dobře uchytila. Na všech stanovištích se scházejí mladí lidé, senioři a také rodiny s dětmi. Akce bývají volně přístupné a poplatky se nevybírají. Mezi přítomnými nesmí chybět především registrovaní účastníci, kteří oheň slavnostně zapalují. Těm se říká „čerti“. Je to proto, že účastníci musí, stejně jako čerti, umět zapálit oheň za jakéhokoliv počasí.

Akce zvaná „Keltský telegraf“ se v Česku koná již po osmé. Registrovat stanoviště může kdokoliv, a to až do 25. března. Potvrzených stanovišť je prozatím 184. Konkrétní mapku všech míst konání lze dohledat na oficiálních stránkách Keltského telegrafu.

Zobrazeno 2638 krát
Naposledy upraveno: po., 13. březen 2017 05:22
Eliška Kordulová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste