Vytisknout tuto stránku
út., 28. březen 2017 22:05

Británie zavádí novou jednolibrovku. Navrhl ji 15letý školák

Nová jednolibrovka má i své webové stránky: www.thenewpoundcoin.com Nová jednolibrovka má i své webové stránky: www.thenewpoundcoin.com Zdroj: Creative Commons
Velká Británie – Nová mince v hodnotě jedné libry vešla do britského oběhu v úterý. Je podle královské mincovny vůbec nejbezpečnější mincí na světě – díky dvanácti hranám a složením ze dvou kovů. Mince se připravovala od roku 2014. Její design navrhl tehdy 15letý chlapec David Pearce.

David před dvěma lety porazil šest tisíc účastníků, mimo jiné profesionálních designérů, umělců, architektů nebo historiků. „Když mě vybrali, myslel jsem si, že museli udělat chybu a poplést to. Říkal jsem si, že by to byl vážně trapas,“ uvedl student střední školy pro britský deník The Telegraph. 

Na jedné straně mince jsou symboly Anglie, Walesu, Skotska a Severního Irska – tedy růže, pórek, bodlák a trojlístek. Na straně druhé je portrét královny Alžběty II. Bezpečnostní prvky spočívají zejména ve tvaru dvanáctiúhelníku a použití dvou kovů. Dalším je symbol libry pod krkem královny, který se při pohledu z jiného úhlu změní na číslo jedna. Británie chce starou minci, která platila posledních třicet let, stáhnout z oběhu – tím snížit finanční ztrátu, kterou představuje. Jde totiž lehce padělat.

Adam Lawrence, vedoucí Britské královské mincovny, uvedl: „Jsme potěšeni, že máme tu příležitost obohatit královskou pokladnu tím, že jsme zmodernizovali ikonickou jednolibrovou minci. Pomohli jsme také znovu rozšířit světové mincovnictví.“

Současná kulatá mince bude současně s tou novou platit až do 15. října. 

Zobrazeno 1993 krát
Naposledy upraveno: st., 29. březen 2017 21:11
Barbora Honusová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste