Vytisknout tuto stránku
út., 14. listopad 2017 20:19

Šampiónem šampiónů se stal Shaun Murphy

Vítěz turnaje Shaun Murphy pozvedá pohár Vítěz turnaje Shaun Murphy pozvedá pohár Zdroj: championofcamiponssnooker.uk.com
V prestižním kulečníkovém turnaji Šampiónů (Champion of Champions) konaném v anglickém Coventry zvítězil domácí Shaun Murphy. Turnaj, kterého se účastní všichni vítězové jednotlivých světových kulečníkových podniků, popřípadně doplněni o hráče, kteří se momentálně nachází na špici žebříčku, a to až do počtu 16 hráčů, se konal od pondělí 6. Listopadu. Podnik vyvrcholil v neděli 12. listopadu finálem, v němž se střetli Angličané Shaun Murphy a Ronnie O’Sullivan. 

Jeden z nejprestižnějších podniků celého kalendáře byl letos plně obsazen vítězi jednotlivých turnajů. V pěti případech se jednalo dokonce o vícenásobné vítěze. Největším favoritem měl být Angličan Mark Selby. Současná jednička žebříčku a vítěz hned 4 turnajů během posledních 12 měsíců však zaváhala již ve čtvrtfinále. Přemožitelem se mu stal teprve dvaadvacetiletý Belgičan Lucy Brecela. Jeho největším konkurentem měl být Skot John Higgins. Nasazená dvojka turnaje a vítěz 3 podniků však také neprošel branami čtvrtfinále. Čistou hrou ho v něm vyřadil miláček anglického publika Ronnie O’Sullivan. 

Ronnie O’Sullivan, přezdívaný Raketa, který se i přes ne zrovna příznivý los, dostal poměrně hladce až do finále. Tam na něj čekal jeho krajan Shaun Murphy, který se nejvíce zapotil v semifinále. V tom prohrával s Belgičanem Brecelem už 1:3 nebo 2:4 na framy. Vše, ale otočil a výsledkem 6:4 si vybojoval finále. V tom měl být favoritem zkušenější a svým způsobem už i legenda sportu gentlemanů – Ronnie O’Sullivan. Začátek duelu šel pro O’Sullivana, který se rychle ujal vedení 2:0. Následovaly však 4 framy pro Murphyho, který tak otočil duel ve svůj prospěch. O’Sullivan na to zareagoval snad nejlépe, jak mohl a v další hře nedovolil soupeři jediný strk a posléze dokonce srovnal na 4:4.

Murphy však zdaleka nebyl rozhozený a podruhé v zápase si došel pro 4 vítězné framy v řadě, z čehož posledním oplatil O’Sullivanovi čistou hru a nedovolil mu ponořit jedinou kouli. O’Sullivan se v závěru snažil ještě s vývojem utkání něco udělat, ale i přes zahrání tzv. „century breaku“, kdy nasbíral 108 bodů v řadě, se nezmohl na více než snížení na 8:9. Murphy se poté vzchopil a dovedl duel do vítězného stavu 10:8 a odnesl si tak prémii v hodnotě 100 000£ (2 850 000 českých korun). Poražený finalista Ronnie O’Sullivan si domů odvezl přesně polovinu toho, co vítěz, tedy 50 000£.

 „Toto jsou chvíle, pro které jako hráč snookeru žijete. Ronnie je nejlepší hráč všech dob, nejlepší hráč, který kdy tuto hru hrál a ta největší výzva pro všechny jeho soupeře. Hrát proti němu v tady tomto velkém finále a vyhrát je úžasný pocit,“ řekl v pozápasovém rozhovoru vítěz Shaun Murphy, který si tak odnesl prémii v hodnotě 100 000£ (2 850 000 českých korun). Poražený finalista Ronnie O’Sullivan si domů odvezl přesně polovinu toho, co vítěz, tedy 50 000£.

Zobrazeno 1894 krát
Naposledy upraveno: pá., 17. listopad 2017 17:17
Matěj Smolarčík

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste