Vytisknout tuto stránku
ne., 3. prosinec 2017 14:05

U Slavkova se opět bojovalo

Mark Schneider jako Napoleon Bonaparte Mark Schneider jako Napoleon Bonaparte Zdroj: facebook.com/ProjektAusterlitz
Slavkov u Brna - Studené počasí ani letos nezastavilo rekonstrukci jedné z nejvýznamnějších bitev 19. století. Ve Slavkově u Brna se ostatně jako každým rokem pořádala bitva tří císařů. Letošního ročníku se zúčastnilo přes 1000 „vojáků" z 16 zemí a okolo 12 000 návštěvníků.

Roli vítězného Napoleona ztvárnil americký herec Mark Schneider, který je nejvyhledávanějším hercem pro roli francouzského císaře. Mezi hosty byl také francouzský generál Herve Gobilliard, prezident společnosti držitelů Řádu čestné legie, nejvyššího francouzského státního vyznamenání, které pochází právě od Napoleona samotného. Generál byl rekonstrukcí nadšen, prý ji nikdy takhle naživo neviděl, pouze se o ní učil.
Rekonstrukci opět pořádá sdružení Austerlitz, která má po sedmadvaceti letech již mnoho zkušeností. Sdružení díky tomu má respektované postavení ve Středoevropské napoleonské společnosti, potíže se sháněním financí však podle Miroslava Jandory ze sdružení Austerlitz stále zůstávají. Letošní 212. výročí se dokonce neslo v podobném počasí jako skutečná bitva: chladno a sněhový poprašek, který proměnil půdu v blátoviště.

Skutečná bitva tří císařů se odehrála 3. prosince 1805. Stanuli v ní proti sobě francouzský císař Napoleon a rusko-rakouská koalice v čele s carem Alexandrem I. a císařem Františkem I. Přečíslená francouzská vojska tehdy díky skvělé taktice bitvu s převahou vyhrála a významně tak zamíchala mapou Evropy. Bitva se dodnes dává za příklad vojevůdcovského umění.

Zobrazeno 2161 krát
Naposledy upraveno: ne., 10. prosinec 2017 18:25
Jakub Loukota

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste