Vytisknout tuto stránku
pá., 19. leden 2018 14:10

Šestnáctiletá Australanka dobyla sama Jižní pól

Jade, nejmladší žena, která kdy dobyla Jižní pól bez jakékoliv pomoci Jade, nejmladší žena, která kdy dobyla Jižní pól bez jakékoliv pomoci Zdroj: oficiální facebookový profil Jade Hameister
Melbourne – Jade Hameister, na první pohled obyčejná teenagerka z Melbourne, dokázala téměř nemožné. V pouhých šestnácti letech se zapsala do Guinessovy knihy rekordů jako historicky nejmladší dobyvatelka Jižního pólu. Bez pomoci druhých se na Jižní pól zatím dostalo pouze dvacet žen.

Cestu od pobřeží Antarktidy k pólu, dlouhou neuvěřitelných 597 kilometrů, Jade urazila za sedmatřicet dní. Celou trasu zvládla zdolat na lyžích a bez jakékoliv cizí pomoci. K tomu si sama na saních táhla padesátikilový náklad se vším potřebným. Následoval ji a zpovzdálí pozoroval pouze průvodce Eric Philips, její otec a fotografové časopisu National Geographic, Ming D’Arcy a Heath Jamieson. Tito všichni sloužili spíše jako kontrola a podpora. „Bylo větrno, zima a opravdu drsné podmínky. Mráz klesal až k minus padesáti stupňům,“ svěřila se Jade na svém facebookovém profilu. I sám Philips po dosažení cíle přiznal, že tato trasa byla co do povětrnostních podmínek nejobtížnější za celých pětadvacet let jeho kariéry.

Hameisterová není v tomto extrémním sportu žádný nováček. Už jako dvanáctiletá vystoupila na nejvyšší horu Austrálie Mount Kosciuzsko. Ve čtrnácti letech urazila 160 kilometrů, když putovala na Severní pól a vloni v červnu dokonce přešla 545 kilometrů dlouhou trasu napříč Grónskem. Přesto přiznává, že letošní expedice pro ni byla největší výzvou. „Již předtím, než jsem se vydala na cestu mi bylo řečeno, že tato výprava je mnohem náročnější než ty dvě předešlé. A to se zcela potvrdilo,“ tvrdí. Na druhou stranu jí prý cesta na Jižní pól velice obohatila. „Odhodit telefon a vnímat pouze přírodu je neskutečně skvělá věc. Zároveň se o sobě samém dozvíte nejvíce v těžkých podmínkách,“ přiznala Jade deníku The Australian.

Ráda by tímto způsobem inspirovala další ženy, aby tolik přestaly řešit svůj vzhled a spíše se zaměřily na své koníčky. Zároveň by chtěla upozornit na životní prostředí, jehož situace začíná být v polárních oblastech kritická. „O tato místa a jejich problémy se začnete zajímat teprve tehdy, když jste je navštívili. Hodlám každému alespoň povědět o tom, co všechno jsem tam viděla a zažila,“ dodává na závěr.

Zobrazeno 3069 krát
Naposledy upraveno: čt., 25. leden 2018 11:08
Kateřina Dobešová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste