Vytisknout tuto stránku
pá., 19. říjen 2018 13:56

Kim Čong–un pozval na návštěvu do Severní Koreje papeže Františka

Jihokorejský prezident Mun Če-in při setkání s papežem Františkem Jihokorejský prezident Mun Če-in při setkání s papežem Františkem Zdroj: Reuters.com
Severokorejský vůdce Kim Čong–un pozval na návštěvu do Pchjongjangu papeže Františka. Tuto informaci zveřejnila jihokorejská prezidentská kancelář, podle níž jde Kimovi o vytvoření trvalého míru na Korejském poloostrově.

Severní Korea - Vatikán a Severní Korea (KLDR) nemají mezi sebou žádné diplomatické vztahy, proto Kimovu pozvánku ve čtvrtek 18. října doručil papeži prezident Jižní Koreje Mun Če-in. Papež vyjádřil ochotu KLDR navštívit, informovala jihokorejská tisková agentura Jonhap. Rovněž při jejich setkání Prezident Mun požádal, aby papež přál Korejskému poloostrovu mír a společnou prosperitu, dodal jihokorejský prezidentský Modrý dům. 

Pozvání papeže do Severní Koreje by se dalo označit za výjimečnou událost, protože od roku 2000, kdy pozval do Severní Koreje otec stávajícího vůdce Kim Čong-il tehdejší hlavu katolické církve Jana Pavla II., je to první pozvání papeže do země.

Severokorejská ústava zaručuje svobodu vyznání, kromě několika státem určených míst k bohoslužbám a modlitbám ale nejsou žádné veřejné náboženské aktivity povoleny a křesťané jsou v zemi pronásledováni, píše agentura Reuters. Agentura AP navíc uvedla, že podle odhadů zůstává v KLDR již jen 3 000 katolíků, většina jich totiž po rozdělení poloostrova uprchla přes hranice na jih.

Kim Čong-un ale už nějakou tu dobu projevuje snahu o uvolnění napětí a ukončení konfliktu mezi oběma státy. Také usiluje o jednání se světovými velmocemi. Ústředním motivem jednání je denuklearizace Korejského poloostrova, ale dalšími body jednání je také ekonomická spolupráce či formální ukončená korejské války.

Snaha o mír se tak stala bodem číslo jedna v Kimově seznamu. Že nejde jen o plané sliby, dokazují i vstřícné kroky severokorejského režimu, který na konci září zahájil demontáž raketového střediska Sohe, který sloužil k vývoji a testování jaderných zbraní.

Zobrazeno 1189 krát
Naposledy upraveno: st., 24. říjen 2018 12:31
Vendula Kryštofová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste