Vytisknout tuto stránku
pá., 7. prosinec 2018 22:04

Do čela CDU míří Krampová-Karrenbauerová

Nová předsedkyně CDU Nová předsedkyně CDU Zdroj: Fabian Bimmer/Reuters
Německo - Do čela Křesťanskodemokratické unie (CDU) zasedne nová předsedkyně Annegret Krampová-Karrenbauerová. Ve druhém kole, které proběhlo 7. prosince, získala z celkových 999 hlasů o 35 hlasů více než její protivník Friedrich Merz, bývalý šéf poslanců konzervativní unie CDU/CSU. Poprvé se od roku 1971 zúčastnil volby o post předsedy CDU více než jeden kandidát. 

Po více než 18 letech skončila v čele CDU Angela Merkelová. Kancléřkou však chce být nadále. Nástupkyní Merkelové se stala dosavadní generální tajemnice CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová. Její jméno se často, i v médiích, používá ve zkratce AKK. I přesto, že počty hlasů byly velice vyrovnané a strana se rozdělila víceméně na půl, nechala se Krampová-Karrenbauerová slyšet, že pro ni tu neexistuje liberální CDU a konzervativní CDU, ale jsou jedna rodina. 

Krampová-Karrenbauerová dostala přezdívku „mini-Merkel" kvůli jejím blízkým politickým názorům s její předchůdkyní. Nynější předsedkyně CDU přezdívku ale nemá ráda a říká, že není malou verzí Merkelové, ale svou vlastní osobou. Sama tvrdí, že je narozdíl od Merkelové proti sňatkům homosexuálů. Četla jsem hodně o tom, jaká jsem a kdo jsem: „mini", kopie, víceméně stejná. Vážení delegáti, stojím tady před vámi taková, jaká jsem a jakou mě život učinil a jsem na to hrdá,“ říká Krampová-Karrenbauerová. 

Kdo je Annegret Krampová-Karrenbauerová alias AKK:

  • Vystudovala právo a politologii na univerzitě v Trevíru a Sárské univerzitě.

 

  • Magisterský titul získala v roce 1990 (obor politologie)

 

  • Do strany CDU vstoupila v roce 1981

 

  • Od roku 2010 je členkou předsednictva strany

 

  • Od září 1999 do března 2018 byla členkou sárského parlamentu (mezi lety 2000 až 2011 postupně zastávala post sárské ministryně vnitra, vzdělání a kultury a práce a sociálních věcí)

 

  • V roce 2016 obdržela nejvyšší francouzské státní vyznamenání Řád čestné legie

 

  • Post generální tajemnice CDU vykonávala od února 2018 (do funkce ji zvolilo 98,9 procenta hlasujících)
Zobrazeno 1423 krát
Naposledy upraveno: po., 10. prosinec 2018 18:11
Veronika Capáková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste