Vytisknout tuto stránku
út., 22. leden 2019 15:24

Do brexitu zbývají dva měsíce. Jeho podoba je stále nejistá

Ilustrační foto Ilustrační foto Zdroj: Aktuálně.cz
Londýn - Přesně 66 dní zbývá do brexitu a Spojenému království hrozí, že Unii opustí bez dohody. Poté, co Dolní sněmovna britského parlamentu odmítla návrh britské premiérky Theresy Mayové, přinesla premiérka plán B. Ten podle britských médií není strategicky odlišný od dosavadní rétoriky premiérky. Situaci komplikuje přístup britské opozice. Ačkoliv panuje shoda, že Spojené království musí opustit Unii na základě dohody, původní návrh dohody smetla většina poslanců ze stolu.

Premiérka Mayová je ochotná znovu jednat o irské pojistce s britskými politiky všech stran a poté i s Bruselem. Odmítá možnost vypsání nového referenda i možnost oddálení brexitu. „Správnou odpovědí parlamentu je schválit dohodu,“ reagovala na obavy ohledně brexitu bez dohody. „Oddálení brexitu by možnost neřízeného vystoupení ze stolu nesmetlo, pouze oddálilo daný okamžik,“ dodala Mayová.

„Britská společnost je rozdělená, převládá v ní pocit hořkosti,“ řekl pro TV Seznam britský velvyslanec v ČR Nick Archer. „Je naivní myslet si, že Britové v roce 2016 nevěděli, o čem hlasují, ale je fakt, že tehdy britští občané nehlasovali o podobě brexitu.“ Ocenil také návrh českého zákona týkající se ochrany práv britských občanů v případě brexitu bez dohody. To samé mají mít zajištěné občané států EU i v případě, že dojde k vystoupení Spojeného království bez dohody.

Zobrazeno 1435 krát
Naposledy upraveno: út., 29. leden 2019 20:04
Dušan Šiška

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste