Vytisknout tuto stránku
po., 11. březen 2019 07:43

Vichřice způsobila výpadky elektřiny po celém Česku

Sloupy vysokého napětí Sloupy vysokého napětí Zdroj: Public Domain
Česká republika - Od nedělní půlnoci vyhlásila energetická společnost Skupina ČEZ kalamitní stav na celém distribučním území. Mimořádný stav je v jedenácti krajích České republiky. Potíže hlásí i energetická společnost E.ON.

Silný vítr způsobil výpadky elektřiny po celém Česku. Podle ČEZu bylo od nedělní půlnoci bez elektřiny na 300 tisíc odběratelů. Důvodem byl především pád stromů na elektrické vedení.

„V případě, že přestane foukat, jakože podle hydrometeorologů má - výstraha měla platit do dnešního dopoledne, tak věříme, že se situace uklidní a číslo se bude nadále snižovat," řekla dopoledne mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Dále uvedla, že situaci komplikuje technikům hůře přístupný terén. „Na naše distribuční call centrum jsme od půlnoci přijali přes 12 tisíc hlášení o poruchách," doplnila Holingerová po poledni. 

Kalamitní stav vyhlásila i společnost E.ON, a to v Jihočeském, Jihomoravském kraji a také v kraji Vysočina. Tento distributor hlásí pokles z ranních 75 tisíc na současných asi 15 tisíc. Podle společnosti zatím nelze odhadnout čas zprovoznění celé sítě.

„Nejhorší situace je v Jižních Čechách, kde stále máme 35 poruch na vedení vysokého napětí. Bez elektřiny je tu přes deset tisíc domácností. Nejvíce zasaženými regiony jsou Českokrumlovsko, Prachaticko, Písecko a Jindřichohradecko. Na Vysočině evidujeme v současné době 23 poruch na vedení vysokého napětí, které omezují asi 6 500 domácností. Nejvíce je zasažené Jihlavsko," řekla po poledni mluvčí E.ON Martina Slavíková. I E.ONu komplikuje situaci podmáčený a hůře přístupný terén. Navíc na Vysočině začalo sněžit a na silnicích je námraza.

Naopak žádné problémy se silným větrem nejsou v Praze, většina elektrického vedení je totiž vedená pod zemí města. „V Praze, včetně okrajových částí, kde je venkovní vedení, je všechno v pořádku," potvrdil mluvčí firmy Pražská energetika Petr Holubec.

Kalamitní stav platí ve většině krajů i nadále. V pondělí ráno bylo bez elektřiny na 200 tisíc domácností, jejich počet ale stále klesá. Největší problémy hlásí Moravskoslezský kraj.

Podle meteorologů vítr dosáhl rychlosti až 90 km/h. Na Sněžce naměřili rychlost 206 km/h. Hasiči zasahovali od nedělního odpoledne po celé České republice u více než 2 800 případů. Nejčastěji odstraňovali popadané stromy, větve a utržené krytiny.  

Zobrazeno 1845 krát
Naposledy upraveno: po., 11. březen 2019 21:09
Daniela Kybeková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste