Vytisknout tuto stránku
pá., 12. duben 2019 00:38

RECENZE: Je kosmetika TianDe zázrak, nebo placebo?

Kosmetika Tiande Kosmetika Tiande Zdroj: Eliška Jurasová
V poslední době se s přírodní kosmetikou roztrhl pytel. Já se rozhodla vyzkoušet mohými opěvovanou značku TianDe. Ta patří mezi tu kosmetiku, kterou buď milujete (a jak jsem se přesvědčila, píšete na ni chvalozpěvy po celém Facebooku), nebo nenávidíte. Taky ji nemusíte vůbec znát, ale jak už bylo řečeno, ambasadorky této značky, což jsou většinou buď maminky na mateřské, nebo ženy ve věku 50+, mají neustálou potřebu vás přesvědčovat o jejích zázračných a blahodárných účincích, takže vlastně nemáte takřka možnost ji nezaregistrovat. Na internetu dokonce existuje několik poraden o této kosmetice. TianDe se pro některé zákazníky zkrátka stalo něco víc než kosmetika. Je to pro ně životní objev. Když ale čtete všechno tohle oslavování značky do nebe a narazíte na příspěvek, kdy náplasti pomohly od bolesti břicha, menstruační bylinné vložky se lepí na pomoc proti bolesti v krku, napadne vás jedno slovo – placebo. Je tedy TianDe založeno na placebo efektu?

TianDe je ruská značka přírodní kosmetiky, která hlásá, že je vyráběná podle čínské medicíny. Při výrobě kosmetiky TianDe jsou využívány pouze vysoce kvalitní suroviny – rostliny z Číny a Tibetu, které jsou vybírány zaškolenými profesionály podle období lunárního kalendáře. Dokonce i voda se údájně získává z minerálních pramenů. Čtení těchto řádků pohladí snad každého na duši a člověk má hned chuť všechny tyto blahodárné produkty zkusit.

Od TianDe jsem vyzkoušela několik produktů. Začala jsem vyhlášenými náplastmi, které podle čínské medicíny mají odhánět bolesti hlavy, úzkosti, nevolnosti, nachlazení, bolesti břicha atd. Každý balíček stojí do sta korun a je v něm několik plátků náplastí, ze kterých si sami můžete vystřihnout obdélníček jakékoliv velikosti. Náplasti jsou doslova nasáklé bylinkami, krásně jimi voní. Lepí se na postiženou část. Lepení na okolí štítné žlázy a srdce je zakázáno.

Při nachlazení jsem si nalepila zelené náplasti Jian Kang na nos a čelo. Bohužel bez úspěchu - z nachlazení se stala chřipka. Jian Kang jsou tedy k ničemu. Při bolesti hlavy jsem použila náplat Wutong, která je přímo popsaná jako suchá infuze proti bolesti. Musím uznat, že je opravdu nasáklá bylinami, nalepila jsem si ji na čelo a po chvíli jsem cítila menší úlevu, a hlavně jemné mentolové pálení na čele, které se dostavuje například po pomazání Alpou. Bolesti jsem se ale nezbavila a musela jsem si dát prášek. Náplasti bych tedy hodnotila spíš jako neúčinné.

Náplasti Jian Kang a Wutong

Další produkt, který jsem vyzkoušela, byl z řady dekorativní kosmetiky. Co se týče dekorativní kosmetiky z TianDe, jsem velmi skeptická a věřím osvědčeným značkám z drogerií. Stíny, rtěnky, ani laky na nehty bych si z TianDe nekoupila, ale věřím, že starší ženy, které tolik nelpí na kvalitní pigmentaci a sytosti barev, si jistě vyberou. Vyhlášenou bombou dekorativky u TianDe je ale 5D řasenka, která je dostupná snad jen jednou za měsíc a z e-shopů mizí rychlostí světla. Řasy by měla prodlužovat, dávat jim objem, zkrátka by měly mít efekt 5D, což zřejmě znamená, že mají být opravdu bombastické. Po prvním vyzkoušení jsem byla mile překvapená, že řasenka opravdu dostojí svému slibu, řasy jsem měla krásně dlouhé a husté. Jenže od asi pátého použití začala řasenka být opět jen průměrnou řasenkou, moje řasy rozhodně nebyly žádná sláva, a to mám řasy husté a s dobrou řasenkou dokážu zázraky. Taky jsem si všimla, že mě z ní začaly pálit oči. Za normálních okolností bych ji hodnotila tak nějak průměrně, ale když si vezmu, že bez slevy stojí přes 500 korun (!), musím ji hodnotit negativně. Za 500 korun si koupíte buď levnější řasenku ze Sephory, nebo dvě Maybelline řasenky, které dokážou za málo peněz hodně muziky.

Řasenka 5D

Abych nehodnotila jen negativně, tady jsou produkty, které jsem si zamilovala. První z nich je velmi oblíbený chladivý gel Slaviton. Ten je primátně určený například na bolest kloubů a léčbu křečových žil, ale postupně zjistíte, že je to gel vlastně na všechno. Pomůže při nachlazení, horečkách ale i úzkostech. Je to sice prostě obyčejný chladivý (a příjemně vonící) gel, ale je opravdu nápomocný. Já osobně mám strach z létání a bylo mi doporučeno, abych se gelem mazala při letu a musím uznat, že bylinková vůně a chladivý efekt mi vážně hodně pomohli a Slaviton ráda používám dále. Také mi dost pomohl při horečce. Slaviton bych tedy hodnotila kladně.

Z vlasové kosmetiky jsem vyzkoušela kůru z hadího tuku. Tato kolekce obsahuje šampon a masku na vlasy, které by údajně měly obsahovat hadí tuk. Z těchto produktů jsem byla nadšená. Oba dokonale voní, zjednoduší rozčesávání, vlasy jsou lesklé a jemné a hlavně nádherně voní. Slaviton a Hadí edice to u mě naprosto vyhrály.

Hadí maska a šampon

Musím uznat, že z TianDe se opravdu stává závislost, máte pořád potřebu si kupovat něco nového. U mě to ale nebylo z důvodu, že bych si ho zamilovala, ale chtěla jsem mu dávat pořád nové a nové šance, aby mě přesvědčilo, že není k ničemu. Já osobně s TianDe zřejmě končím, používat budu nadále jen pár produktů, zbytek jsou asi jen vyhozené peníze. Je nutno dodat, že když nejste na e-shopu zaregistrovaní, ceny jsou opravdu přemrštěné. Pokud se zaregistrujete dostanete slevu 30 procent, ale ceny jsou stále dost vysoké a to si myslím, že se nevyplatí. Otázkou zůstává, zda jsem jen zvyklá na to, si místo náplasti hned dát růžovou tabletku proti bolesti a nakupovat v komerčních drogeriích, nebo je TianDe prostě opravdu neúčinné a založené na placebu. Existuje ale spousta spokojených zákazníků, kterým třeba zmiňované náplasti od bolesti opravdu pomáhají, což je nenutí brát si tabletky a to je skvělé! Zřejmě asi každý je jinak ovlivnitelný.

TianDe bych tedy doporučila jen tomu, kdo si ho opravdu chce vyzkoušet a věří účinkům bylinek. Můj vztah k TianDe je rozporuplný. Jako u všech značek jsou některé produkty více účinné a některé jsou úplně k ničemu. Já bych z TianDe doporučila jen vlasovou kosmetiku a bylinné přípravky jako je například Slaviton. Dekorativka, tělové soli, pleťové gely, čistící houby a zubní pasty pro mě neměly žádný účinek. Pokud ale přece jen chcete zariskovat, zainvestujte do něj a vyzkoušejte ho, každému přece sedne něco jiného. Vyhozený čas to zase úplně není. Vždyť vám třeba obyčejná náplast zabrání v braní prášků na bolest, tak je to opravdu velký úspěch. Jak již bylo řečeno, buď se do něj zamilujete, nebo ho začnete nenávidět.

Zobrazeno 49548 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. duben 2019 11:04
Eliška Jurasová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste