Vytisknout tuto stránku
ne., 21. duben 2019 23:03

Italský bouřlivák je králem Monte Carla

Italský tenista Fabio Fognini slaví svůj triumf na turnaji v Monte Carlu Italský tenista Fabio Fognini slaví svůj triumf na turnaji v Monte Carlu Zdroj: webové stránky tennisworldusa.org
Monte Carlo (lb) - Jednatřicetiletý tenista Fabio Fognini z Itálie porazil v nedělním finále Dušana Lajoviče ve dvou setech v poměru 6:3, 6:4 a zvedl nad hlavu trofej pro vítěze turnaje v Monte Carlu. Zároveň si 18. hráč světa připsal 1000 bodů do světového žebříčku ATP, neboť antukový v Monte Carlu patří do skupiny Masters.

Velmi temperamentní Fognini, který se během své kariéry často prezentuje hádkami s rozhodčími, soupeři a především ničením tenisových raket, si na své cestě za turnajovým triumfem nejprve ve třech setech poradil s ruským mladíkem Andrejem Rublevem. Přes druhé kolo postoupil bez boje, protože se jeho soupeř Gilles Simon z Francie odhlásil z turnaje kvůli zdravotním komplikacím. V osmifinále si ve dvou setech 7:6 a 6:1 poradil s německou hvězdou a třetím tenistou světového žebříčku Alexandrem Zverem.

Ve čtvrtfinále přemohl ve třech setech Bornu Čoriče z Chorvatska a postoupil do semifinále. V tom na něj čekal papírově jasný favorit a obhájce titulů z loňského roku Rafael Nadal, kterého mnozí experti označují za Krále antuky. Italský tenista se však držitele 17 grandslamových trofejí nezalekl a porazil ho ve dvou setech 6:4 a 6:2. Ve druhém setu byl dokonce pouze čtyři míčky od toho, aby Nadalovi uštědřil kanára.

Ve finále přemohl Srba Dušana Lajoviče, který během turnaje vyřadil Tunisana Maleka Jaziriho, Belgičana Davida Goffina, vyhlášeného antukáře Dominika Thiema z Rakouska, Itala Sonegu a v semifinále i Daniila Medveděva z Ruska. Lajovič prošel do finále bez ztráty jediného setu. Na Fogniniho však nestačil. Ten tak oslavil první titul od loňského srpna, kdy triumfoval v mexickém městě Los Cabos.

“Od prvního dne tady v Monte Carlu jsem se cítil dobře. Servíroval jsem s vysokou úspěšností, dělal jsem málo nevynucených chyb a byl si jistý svými údery od základní čáry. Pro můj úspěch bylo klíčové semifinálové utkání s Rafou (přezdívka Rafaela Nadala - pozn. redakce), které jsem dovedl do vítězného konce. To bylo pro mou psychiku velmi důležité. Začal jsem si věřit ještě více, čehož jsem využil ve finále proti Dušanovi. Jsem šťastný, že jsem zde vyhrál,” uvedl po finále Fognini.

Turnaje se účastnil i Novak Djokovič ze Srbska, který je aktuální světovou jedničkou. S antukou v Monte Carlu se ale rozloučil nečekaně brzy už ve čtvrtfinále. Z kurtu ho totiž ve třech setech vyprovodil výše zmiňovaný Daniil Medveděv z Ruska.

Další antukový je na programu ve dnech 22. - 28. dubna ve španělské Barceloně, kde se Rafael Nadal pokusí napravit své zaváhání. Turnaje se zúčastní i Fabio Fognini, Novak Djokovič se z něj odhlásil.

Zobrazeno 1647 krát
Naposledy upraveno: út., 23. duben 2019 13:43
Lukáš Bukovjan

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste