Vytisknout tuto stránku
ne., 30. červen 2019 21:53

RECENZE: Protivníci jedou na romantické lince

Druhý díl Renegátů už je venku Druhý díl Renegátů už je venku Zdroj: databazeknih.cz
Protivníci jsou druhý díl trilogie Renegátů od Marissy Meyerové. Pro někoho také jedna z nejočekávanějších knih roku 2019, jelikož její předchůdkyně sklidila velký ohlas. Trochu jsem měla strach se do knihy začíst kvůli obavám z toho, že si kniha neudrží kvalitu prvního dílu. Nakonec ale každou otočenou stránkou mé nadšení stoupalo.

Jak to ale u trilogií většinou bývá, nejlepší je první a poslední díl. Prostřední se může (a velmi často zaslouženě) nazývat také jako “výplňkový“. Už z tohoto názvu je jasné, že se jedná o knihy, které mají jednoduše vyplnit prázdnou mezeru, a v podstatě se v těchto knihách neděje nic zajímavého, co by čtenáře nadchlo. Je tohle případ Protivníků? Ano i ne. Kniha sice velmi plynně rozvíjí děj, ale moc akce se tu nedočkáte. Je pravda, že první díl samou akcí jen hýřil, kdežto Protivníci jsou založení na romantické lince. A tady je ten důvod, proč si myslím, že kniha je “výplňková“. Kdyby se zcela odstranila romantická linka v příběhu, kniha by měla všehovšudy maximálně 200 stran. Nicméně se ale jedná o young adult (YA), takže “slaďárny“ tu jsou zcela přípustné. Navíc ani trochu nenarušily spád děje. Jak ale sama autorka uvedla, kdyby se nerozhodla na poslední chvíli rozvíjet v příběhu romantickou linku, místo trilogie bychom měli dilogii.

Postavy, které se zde objevily, jsem zbožňovala už v prvním díle a ve druhém se nic nezměnilo. Hlavní postavou je Nova, kterou vede její nenávist a zloba. I přesto dokáže být milá a hodná, což se o některých jejích přátelích říci nedá. Není se ale čemu divit, když patří k nenáviděným Anarchistům. Zato Adrian je klidný, pohodový kluk, se kterým je sranda. Ten ale na rozdíl od Novy žije relativně pohodovým životem a je členem organizace Renegátů. Když se životy těchto dvou střetnou, začne to opravdové “vzrůšo“. A právě komplikace mezi těmi dvěma začnou naplno ve druhém díle. Navíc přibyla snad jen jedna zásadní postava. A ta čtenářům bude vyhovovat podle jejich vlastního vkusu a také podle toho, jakému týmu v této trilogii fandí (to bude asi to nejzásadnější).

Marissa Meyerová napsala jednu z nejpopulárnějších sérií v YA, a to Měsíční kroniky. Někteří, kteří Měsíční kroniky četli, a poté se pustili do série Renegátů, byli mírně (či více) zklamáni. Podle mého ale je táto série naprosto úžasná, jak děj, tak postavy jsou skvěle vykresleny. Navíc člověk stálé přemýšlí, komu fandit k vítězství. Protože kdo je skutečně padouch a kdo superhrdina? Vše se rozsekne v posledním dílu, který se má jmenovat Supernova, kde očekávám, že ani jedna stránka mě nenechá chladnou.

Jestli tedy chcete na léto nějakou young adult literaturu, která není úplně přeslazená a najdou se v ní padouši, superhrdinové a nějaká ta akce, tak rozhodně Protivníky doporučuji.

 

Protivníci (Archenemies), 2. díl

Autorka: Marissa Meyer

Žánr: Fantasy/Young adult

Rok vydání: 2019

Nakladatelství: Egmont

Zobrazeno 1273 krát
Naposledy upraveno: pá., 23. srpen 2019 10:47
Vendula Kryštofová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste