Vytisknout tuto stránku
pá., 27. září 2019 10:20

Pekr skóroval doma na Hané, Jihlavě pomohl porazit Přerov

Jihlavský útočník Matěj Pekr (vlevo) stíhaný obráncem Přerova Mikulášem Zbořilem. Jihlavský útočník Matěj Pekr (vlevo) stíhaný obráncem Přerova Mikulášem Zbořilem. Zdroj: Jan Gebauer/hokejprerov.cz
Přerov – Druhou porážku v řadě museli o čtvrté zářijové středě skousnout hokejisté Přerova. Proti Jihlavě se doma zmohli na jediný gól a podlehli jí 1:3. Vítězství Dukly pečetil v poslední minutě trefou do prázdné branky Matěj Pekr, rodák z Uničova a bývalý útočník Olomouce.

Přerovští Zubři nemohli do zápasu s Jihlavou počítat s trojicí útočníků Jaroslav Moučka, Radek Číp, Filip Dvořák. Na vině byla zranění. První dva jmenovaní se s nimi potýkají od minulého týdne, třetí rozšířil marodku po pondělním utkání s pražskou Slavií.

Do sestavy trenéra Kočary se naopak vrátil obránce Martin Weinhold, který se zbavil problémů s třísly. Soutěžní premiéru mezi muži si zase odbyli dva mladí forvardi Matěj Svoboda a Vladislav Houška. Oba mají do Přerova vyřízené střídavé starty z extraligových klubů. Svoboda z Brna, Houška z Mladé Boleslavi.

Jihlava na východ Hané přicestovala bez svého kapitána Josefa Skořepy. Absence sedmatřicetiletého centra ji však mrzet nemusela. Krátce před uplynutím poloviny duelu se ujala vedení. Andělovu střelu od levého mantinelu vyrazil přerovský brankář Petrásek betonem před sebe. Pro kotouč si na hranici pravého kruhu sjel Jiří Fronk, skórovat se mu však povedlo až z úrovně brankové čáry.

Jeho první pokus totiž zblokoval obránce Zbořil, který zasáhl ve stoje bruslí. Ještě předtím však na letící kotouč reagoval i Petrásek. Místo u tyče se rozhodl vleže ucpat betonem, právě přes jeho ležící tělo ale vzápětí Fronk procedil puk do sítě.

Přerovské radosti zabránily tyče

„Dostali jsme smolný gól, padl snad po třech dorážkách,“ posteskl si útočník Přerova Jakub Navrátil. Sám se o chvíli později stal aktérem jednoho ze zlomových momentů zápasu. Po vyjetí si z levého rohu útočného pásma střílel bekhendem do horní části branky. Jejího strážce Brože sice překonal, ke smůle Zubrů však rozezvonil nejprve břevno a pak pravou tyč. Od ní se kotouč odrazil zpátky do hřiště.

Brankový rozhodčí Lakomý sice rozsvítil červené světlo na znamení gólu, jeden ze dvou hlavních arbitrů Vrba ale celou situaci dobře viděl a okamžitě rozpažil. Jeho rozhodnutí se nezměnilo ani po krátké poradě s kolegy. „Gól to prý nebyl. Osobně si to také myslím, puk šel do dvou tyčí a pak ven,“ přiznal bezprostředně po skončení střetnutí Navrátil.

„Byl jsem zrovna na ledě a stál před bránou. Trefil opravdu břevno a tyčku, puk jsem za brankovou čárou neviděl,“ přisvědčil jihlavský útočník Milan Davídek, který na konci minulé sezony nastupoval právě za Přerov.
Ztráta, kterou museli domácí dotahovat, se na začátku třetí třetiny zdvojnásobila. Po špatné rozehrávce zadáka Kubeše si před Petráska najel nikým neatakovaný Čachotský. Brankáře si roztáhl a gólovou tečku přenechal dvacetiletému Davidu Čermákovi.

Gól po dlouhém čekání

Dvoubrankový náskok ale Jihlavě příliš dlouho nevydržel. Přesněji dvě minuty a 21 sekund. Poté udeřil Přerov, který se přesného zásahu dočkal po více než dvou zápasech. Hejcman si v obranném pásmu všiml, že se na pravém křídle rozjíždí Matouš Kratochvil. Poslal mu proto dlouho křížnou přihrávku.

Hostující Harkabus ji pouze ztlumil a rychlý domácí útočník měřící téměř dva metry pronikl za obranu. V obrovské šanci se svou dlouhou holí úspěšně vsadil na střelu forhendem do protipohybu Brože.

Zubrům svitla naděje na bodový zisk. O vyrovnání se pokoušeli především v závěru při vyloučení Pekra. Navrátil však z voleje rozvlnil pouze boční síť Brožovy branky a Pšurný maskovaného muže Dukly zblízka neprostřelil. Teprve na sklonku přesilovky sáhl trenér Kočara k odvolání Petráska na střídačku. Jihlavští se ještě chvíli báli o výsledek, než je uklidnil Matěj Pekr. Kapitán Horáků si nabruslil do útočného pásma a bez potíží zavěsil do prázdné klece. Jihlava porazila Přerov 3:1.

Vlk vyzdvihl obranu, Kočara litoval bodu

„Takový zápas jsme potřebovali, odpíchneme se od něj,“ pochvaloval si Davídek, jenž předtím se spoluhráči prohrál třikrát během jediného týdne. „Hlavně v obraně jsme si dobře plnili taktické povinnosti. Samozřejmě jsme udělali nějaké chybičky, ale celkově jsme si výhru zasloužili,“ prohlásil jihlavský trenér Petr Vlk.

Jeho protějška Vladimíra Kočaru mrzelo, že Přerov z duelu nevytěžil ani bod. „V závěru jsme po něm sahali,“ hlesl. „Chystali jsme se na to, co bude soupeř hrát, ale strašně těžko se nám překonávalo střední pásmo. Také jsme si nevynutili fauly, po dvou třetinách se hrálo bez vyloučení. Musíme ocenit kvalitu Jihlavy, celkově byla lepší,“ konstatoval.

 

HC ZUBR Přerov – HC Dukla Jihlava 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 44. M. Kratochvil (Hejcman, Zbořil) – 27. Fronk (Anděl, Poletín), 42. Čermák (Čachotský), 60. Pekr. Rozhodčí: Maršálek, Vrba – Blažek, Kleprlík. Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 1792.

Přerov: Petrásek – Černý, Čáp, Zbořil, Kubeš, Weinhold, Krisl – Navrátil, Pšurný, Doležal – M. Kratochvil, Hejcman, Goiš – Š. Kratochvil, Sýkora, Süss – Houška, Indrák, Svoboda. Trenér: Vladimír Kočara.

Jihlava: Brož – Pohl, Staněk, Holý, Půža, Kolář, Mareš, Piegl – Pekr, Zeman, Jiránek – Čermák, Čachotský, Harkabus – Fronk, Poletín, Anděl – Chlubna, Davídek, Lichanec. Trenér: Petr Vlk.

Zobrazeno 987 krát
Naposledy upraveno: čt., 3. říjen 2019 15:24
Petr Komárek

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste