Vytisknout tuto stránku
ne., 10. listopad 2019 15:35

Komentář: Seriál Pán prstenů – má šanci na úspěch?

Komentář: Seriál Pán prstenů – má šanci na úspěch? Zdroj: Zdroj: twitter.com/LOTRonPrime
Není již novinkou, že před dvěma lety firma Amazon odkoupila práva pro natočení seriálu ze světa Pána prstenů. Fanoušci původní filmové trilogie se rozdělili na dva tábory – nadšence a skeptiky. S čím vším se však bude muset Amazon vypořádat, aby splnil velmi náročné požadavky skeptiků?

Amazon Studios, filmové studio firmy Amazon, koupilo za 250 milionu dolarů licenci od správců pozůstalosti autora díla, J. R. R. Tolkiena, aby mohlo natočit seriál ze stejného světa, jako byla v roce 2001-2003 natočená trilogie jednoho z nejúspěšnějšího fantasy díla všech dob. Amazon zároveň tvrdí, že se bude jednat o nejdražší seriál všech dob. Před tvůrci momentálně stojí v cestě řada věcí, se kterými se budou muset potýkat, aby vytvořili minimálně stejně dobré dílo, jakou je filmová trilogie.

Hudební doprovod

Filmové dílo Pán prstenů se lidem zaryl do paměti nejen svým mistrovským vizuálem, ale i hudebním doprovodem, který složil hudební skladatel Howard Shore. Hudba u Pána prstenů nasadila neskutečně vysokou laťku, je naprosto unikátní, neboť soundtrack nedoprovází jenom příběh, přímo jej vypráví. Melodie roste a přibývají hudební nástroje, jak se Frodo vydá z Kraje, putuje se Společenstvem prstenu a dostává se čím dál blíž ke svému cíli. Vrcholí v hudbu, která všem lidem, a to nejen fanouškům, utkvěla v paměti, protože kdykoliv ji slyší, okamžitě ví, s čím si ji spojit. Právě toto bude jeden z nejvíce zásadních bodů, se kterým se tvůrci od Amazonu budou muset vypořádat.

Příběh

Dlouho se vedly spekulace, o čem bude pojednávat příběh. Někteří si mysleli, že se bude odehrávat bezprostředně před událostmi z filmové trilogie. Již před nějakou dobou Amazon Studios zveřejnilo na svém Twitteru příspěvky, na kterých se postupně odhalovala mapa Středozemě, při finálním zveřejnění celé mapy napsalo krátké oznámení, a sice „Vítejte ve druhém věku.“ Celý Tolkienův svět se totiž odehrává ve čtyřech věcích. Události v trilogii Pán prstenů a v Hobitovi se odehrávají ve třetím věku. Amazon dle mého udělal dobré rozhodnutí, že zasadí do svého příběhu právě druhý věk. Ani samotný Tolkien, autor celého díla, totiž druhý věk moc nepopsal, samozřejmě pro mnoho fanoušků to může být období se spousty příběhů, avšak ve srovnání s prvním a třetím věkem je to přeci jen méně popsané období ze světa Pána prstenů, do kterého se ani samotný Tolkien neponořil naplno. To ale může velice nahrát scenáristům seriálu, nemusí se tolik držet přesností a mohou popustit uzdu své vlastní fantazii.

Herci

Film Pán prstenů nezaujal diváky jenom svým zpracováním a hudbou, zaujal také opravdu kvalitními herci, kteří se do svých filmových rolí ponořili natolik, že je dnes těžko představitelné, aby Gandalfa hrál jiný herec než Ian McKellen.

Poselství

Důležité jsou samozřejmě zapamatovatelné momenty jako bitva o Helmův žleb nebo o Minas Tirith, to, jak úchvatně vypadá prostředí, ve které se příběh odehrává, ale to pravé jádro celého filmového, a vlastně i knižního díla, se odehrává v na první pohled malých scénách. Tyto scény vypráví o odhodlání bojovat za dobré věci na světě, o sebeobětování za druhé, o naději na úspěch. Právě toto byla jedna z největších chyb u trilogie Hobita, přesněji v jeho třetím díle. Tvůrci vsadili pouze na to, že lidem předhodí hodinu a půl dlouhou bitvu, ve které se hlava nehlava mlátí armády lidí, elfů, trpaslíků a skřetů, z oficiální verze ale vystřihli tři minuty dlouhou scénu, která by dokázala zachránit celou trilogii před fanouškovským zkritizováním, scénu, která taktéž svým významem vypráví o naději i v těch nejtemnějších chvílích.

Coby skalní fanoušek celé Tolkienovy tvorby na jednu stranu doufám, že se Amazon s těmito body popere a vydá opravdu tak skvělý seriál, jak jej už teď prezentuje. Na druhou stranu vždy říkám, že některá díla zkrátka mohou vzniknout jen jednou za celé generace, a přesně to bych řekl, že se stalo mezi lety 2001-2003 u Pána prstenů.

Zobrazeno 1580 krát
Naposledy upraveno: út., 12. listopad 2019 17:14
Jiří Labanc

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste