Vytisknout tuto stránku
st., 13. listopad 2019 17:47

Marek Houser: Psát i špatné zprávy je prostě práce novináře

Marek Houser je členem Pirátů od roku 2017 Marek Houser je členem Pirátů od roku 2017 Zdroj: Zlínský deník
Zlínský rodák Marek Houser pracoval jako zpravodaj Zlínského deníku a poté se začal věnovat kreativnější tvorbě online obsahu pro Facebook, Instagram a Českou pirátskou stranu. Členem Pirátů je od roku 2017.

Kdy přišlo rozhodnutí, že se vydáte cestou žurnalisty a co vás k němu vedlo?
Vždy mě bavilo psát a mám rád kontakt s lidmi, takže když jsem tehdy zahlédl inzerát na zpravodajského redaktora, rozhodl jsem se to zkusit. Nešlo o žádný velký životní cíl, ale jsem rád, že jsem se tak rozhodl. I když jsem u redakční klávesnice nezůstal, dala mi ta práce hodně do budoucna.

Co pro vás bylo na začátku novinařiny to nejtěžší?
Určitě hledání informačních zdrojů a vytváření profesních vztahů s důležitými lidmi, bez kterých by ta práce dělat nešla. Jsem ale v podstatě empatický člověk, takže si umím porozumět téměř s každým. Proto se to podařilo celkem rychle.

S jakou nejzajímavější zkušeností jste se jako novinář setkal?
Bylo toho plno, ale asi bych vypíchl zasedání zastupitelstev na zlínské a otrokovické radnici či na kraji. Tam jsem v podstatě poprvé začal vstřebávat atmosféru té základní politiky. Dnes s některými aktéry stojím na jedné straně barikády a z jiných jsou konkurenti.
A jaká nejúsměvnější a nejhorší situace se vám vryla do paměti?
Úsměvné bylo psaní o všem veselém a pozitivním. Když jsem měl nadstandardní radost z psaní textu, automaticky jsem vyhlížel i to, jak budou šťastní i čtenáři, kterým se dostane do rukou či na displej. No a opakem byly logicky texty, které moc radosti nepřinášely. Psal jsem je stejně poctivě, ale bylo mi jasné, že při čtení moc radosti nepřinesou. Ale psát i špatné zprávy je prostě práce novináře.

Jaké pozitivní a negativní vzpomínky vám zůstaly?
Z pozitivních věcí rád vzpomínám třeba na psaní o úspěších ve zlínské ZOO, povídání s obyčejnými lidmi, kteří umějí neobyčejné věci, nebo třeba na reportáž o jízdě stopem po všech okresních městech během 10 hodin. Na špici žebříčku těch špatných zpráv mám určitě vraždu ve Štítné nad Vláří, kde mi při rozhovoru s manželkou zabitého běhal z její upřímnosti a odevzdanosti mráz po zádech.

Kdy přišel zlom a rozhodl jste se pro online marketing?
Přechod od novinařiny k marketingu nebyl přímý. Po odchodu z redakce po dvou letech žurnalistiky jsem byl nějakou dobu bez práce. Po několika měsících mi dali šanci Martin Krkoška s Honzou Podzimkem ve zlínské agentuře PRIA, za což jsem jim velmi vděčný. Do té doby jsem se v prostředí online marketingu na sociálních sítích pohyboval na amatérské úrovni a právě v agentuře jsem dostal šanci dál růst. Navíc se tam sešla skvělá parta lidí, se kterou to byla spíš zábava než práce. Tímto zdravím hlavně Toma Baďuru.
Jaké plusy a mínusy přináší vaše práce?
Jsem rád, že mohu přispívat k politické evoluci, kdy se do Sněmovny dostali Piráti a další mladí, odvážní a liberální politici. A že bez ostychu zatápí starým zakořeněným strukturám a navíc přitom umí být konstruktivní opozicí a držet kurz. Je to ale pochopitelně časově a psychicky náročná práce. Když jsou ale vidět výsledky a lidé nám evidentně stále více fandí, dělá se nám to o to lépe.
Čeho byste chtěl v budoucnu dosáhnout?
Pokud takto vše půjde dál, je mým osobním cílem třeba i poslanecký post, k čemuž na podzim moc nechybělo. Zatím jsem ale moc rád za to, že mohu nahlížet pod ruce zkušenějším a sžívat se s fungováním Sněmovny.
Zobrazeno 1418 krát
Naposledy upraveno: pá., 15. listopad 2019 23:20
Markéta Chudějová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste