Vytisknout tuto stránku
út., 17. prosinec 2019 18:03

Red Hot Chili Peppers mění sestavu, vrací se bývalý kytarista

Frusciante se do kapely vrací po 10 letech sólové dráhy. Frusciante se do kapely vrací po 10 letech sólové dráhy. Zdroj: San Diego city beat
„Ó můj bože, letos budou štědré Vánoce," vyjádřili se na internetu někteří fanoušci skupiny Red Hot Chili Peppers, když se dozvěděli, že se do skupiny bude po 10 letech vracet kytarista John Frusciante. Kapela to oznámila na svém Instagramovém profilu.

Příchod Fruscianteho zároveň znamená odchod stávajícího kytaristy, který ho v roce 2009 zastoupil a v kapele zůstal, Joshe Klinghoffera. „Josh je úžasný hudebník, kterého respektujeme a milujeme. Jsme vděčni za čas strávený s ním a za dary, kterými nás obdařil," uvedla skupina ve svém příspěvku. „Rovněž oznamujeme, s velkým nadšením, návrat Johna Fruscianteho do skupiny," psali na sociální síti.

Josh Klinghoffer za svou dekádu strávenou v kapele stihl vydat dvě alba: I’m with you a The Gateway. Do kapely nastoupil v roce 2009 právě za Fruscianteho, který se tehdy rozhodl, že jeho hudební vkus míří jiným směrem a začal pracovat na sólovém projektu. Klinghoffera fanoušci znali z kapely jako kytaristu, který doprovázel kapelu na turné jako záskok. Po odchodu ho kapela přijala jako hlavního kytaristu na plný úvazek.

Není to ale poprvé co se Frusciante vrací do kapely. Poprvé se ke kapele přidal v roce 1988, po tragické smrti tehdejšího kytaristy a jednoho ze zakladatelů kapely, Hillela Slovaka. V té době s kapelou nahrál pět studiových alb včetně, tehdy nejúspěšnějšího, alba Blood Sugar Sex Magik. Díky tomuto albu slavila kapela ohromný úspěch, což s sebou neslo i nespokojenost Fruscianteho z přílišné komerčnosti a vyvrcholilo odchodem kytaristy z kapely. Tehdy ho nahradil Dave Navarro, který byl ale, kvůli drogovým problémům, z kapely v roce 1998 vyhozen. Po jeho opětovném příchodu Fusciante s kapelou vydal ta nejznámější alba jako Californication (1999), By the Way (2002), nebo Stadium Arcadium (2006).

Zobrazeno 1451 krát
Naposledy upraveno: st., 18. prosinec 2019 12:13
Vojtěch Kudela

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste