Vytisknout tuto stránku
pá., 31. leden 2020 11:21

Fraška: Cesta červeným kupé působí prezidentovi potíže

Prezident nastupuje do vlaku Prezident nastupuje do vlaku Zdroj: https://www.info.cz/cesko/zeman-s-kiskou-uctili-pamatku-masaryka-pak-odjeli-historickym-vlakem-na-jeho-letni-sidlo-34864.html
Praha - Podle zjištění našich investigativních reportérů použil prezident Miloš Zeman při své cestě do Libereckého kraje vozy první třídy. Poslanci svolali mimořádnou schůzi a chtějí odsoudit jeho kroky.

Investigativní tým Presu zjistil, že prezident Miloš Zeman jel na oficiální návštěvu Libereckého kraje z Hlavního nádraží v Praze vlakem Českých drah Ex 896 a dopřával si pohodlí první třídy. Celkové náklady na jeho cestu se tak zvýšili o 40 %, na celkovou částku 3 892 korun, které budou proplaceny z rozpočtu Prezidentské kanceláře.

Prezident tak narušil dlouhodobou praxi českých politiků využívat hustou železniční síť České republiky při svých cestách do regionů. Běžně politici cestují druhou třídou a při svých cestách diskutují se svými voliči.

Podle zveřejněné jízdenky s prezidentem cestovalo dalších osm lidí

Prezidenta jsem bezpečně ve vlaku poznal. Prošel celou druhou třídou a usadil se i svým doprovodem do tří kupé v první třídě. Když jsem šel na toaletu, viděl jsem, jak v kupé na kraji sedí dva osobní strážci a prezident se svým mluvčím a osobou, kterou neznám sedí v kupé prostředním,“ říká o cestě svědek, který nám své svědectví sdělil pod slibem anonymity. Redakce však jeho jméno zná.

Podle šéfa investigativního týmu Petra Černého třetím mužem v kupé byl starosta Mladé Boleslavi. Proč cestoval v doprovodu prezidenta není zcela jasné. Podle zákulisních spekulací se mělo jednat o náhradě prezidentské limuzíny, kterou Zeman zdědil po svém předchůdci Klausovi. Auto z roku 2001 má nahradit nová moderní verze.

Sněmovna svolala mimořádnou schůzi. Chce odsoudit cestu Miloše Zemana

Prezidentův krok vyvolal nečekané reakce v Poslanecké sněmovně. Poslanci si odhlasovali mimořádnou schůzi na tento čtvrtek. Podle zástupců opozice (KSČM, ANO a ČSSD) má sněmovna zaujmout rozhodné stanovisko a odsoudit prezidentovy kroky.

Prezident ztratil nadpoloviční většiny veřejného mínění

Podle průzkumu agentury Kantar, která pravidelně dělá průzkumy v otázce důvěry v prezidenta u široké veřejnosti vyplývá, že veřejné mínění již není prezidentu nakloněno, a tak tento krok může stát Miloše Zemana svoji oporu v občanech republiky. Což byl oblíbený argument mluvčího Jiřího Ovčáčka pro legitimitu některých kroků prezidenta.

Na vzorku 1352 lidí prezidentovi věří pouze 48 % lidí, což je největší pokles od dob prezidentova odsouzení napadení Mongolska Čínou v roce 2018.

Zobrazeno 1021 krát
Naposledy upraveno: so., 1. únor 2020 19:56
Matěj Richtr

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste