Vytisknout tuto stránku
čt., 5. březen 2020 19:05

Virální video upozorňuje na stereotypy ženství

Cynthia Nixonová ve videu Cynthia Nixonová ve videu Zdroj: www.collater.al
USA - Virální video, které odhaluje ženské stereotypy, vzniklo k vydání čísla magazínu Girls. Girls. Girls. Magazine. Nahrávka se snaží přiblížit, jaké věty si ženy občas dennodenně musí vyslechnout a čemu čelí pod společenským tlakem. Za několik dní video viděly miliony uživatelů napříč platformami a sociálními sítěmi. 

 „Chovej se jako dáma, říkali“, těmito slovy začíná skoro tříminutový spot se stejným názvem, který v posledních dnech obletěl internet. „Tvoje sukně je moc krátká. Neukazuj tolik kůže. Buď sexy. Nebuď tak provokativní,“ pokračuje americká herečka Cynthia Nixonová a přidává další stereotypy, se kterými se ženy ve svém životě běžně setkávají.

Video vzniklo k letošnímu třetímu číslu Girls. Girls. Girls. Magazine. Hlavní aktérkou se stala právě herečka Cynthia Nixonová, která je známá především díky roli právničky Mirandy ze seriálu Sex ve městě. Nixonová je však také významná politická aktivistka, což potvrzuje i samotným působením ve videu. Spot jako takový je inspirovaný příspěvkem blogerky Camille Rainwilleové z roku 2017.

„Měla bys zhubnout. Bože, vypadáš jako kostra. Nos make-up. Nebuď děvka. Nebuď tak pruderní. Nebuď tak emocionální. Buď ta cool holka. Nebuď jako ostatní holky. Neříkej ano, neříkej ne,“ zaznívá dál. Cílem je upozornit na nemožná měřítka, protichůdné požadavky a společenský tlak, se kterým musí ženy často bojovat.

Režiséry nahrávky jsou fotografové Paul McLean a Claire Rothsteinová, která je zároveň zakladatelkou časopisu. Hlas Nixonové, který celým spotem provází, doplnili tvůrci o záběry modelek a hereček jako je například Georgia May Jaggerová nebo Vanessa Hudgensová. Snímky jsou pak prokládány a propojeny filmovými a zpravodajskými záběry. Autoři do videa vložili i šklebícího se Donalda Trumpa nebo Harveyho Weinsteina, bývalého amerického producenta, proti kterému ženy vznesly více než 90 obvinění ze sexuálního obtěžování a znásilnění. Ve videu se objevují také inspirativní ženy, např. politička a aktivistka Alexandria Ocasio-Cortézová.

Jedna ze scén videa dokonce připomněla hojně diskutovanou fotku Rachel McAdamsové, kterou časopis před dvěma lety zaujal veřejnost. Rothsteinová herečku a matku tehdy šestiměsíčního syna vyfotila v luxusním oděvu s drahými šperky. Celý outfit pak doplnila odsávačkou na mateřské mléko. Chtěla poukázat na častý problém dnešních žen, že skloubit rodinu s kariérou je velmi náročné a musí si často vybrat pouze jedno.

Na oficiální instagramovém účtu má video přes tři miliony zhlédnutí. Spot dominuje i webové stránce magazínu. Na sociálních sítích ho sdílela mimo jiné Madonna, Dua Lipa nebo Cara Delevingne. 

Zobrazeno 1055 krát
Naposledy upraveno: pá., 6. březen 2020 17:40
Tereza Sládečková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste