Vytisknout tuto stránku
so., 21. březen 2020 17:37

Lukáš Novák: Nové komplexní pojetí aktualit v UPlikaci usnadní univerzitě komunikaci se studenty

Lukáš Novák - vývojář mobilních aplikací Lukáš Novák - vývojář mobilních aplikací Zdroj: Martin Kurek
Lukáš Novák je absolvent magisterského oboru Informatika na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého, který figuruje jako vedoucí vývoje mobilní UPlikace. Díky ní si mohou uživatelé studující na UPOL zobrazit informace o zvolených předmětech, sledovat průběh studia, spravovat rozvrh hodin, nebo zobrazit mapu univerzitních budov. Kvůli nemoci COVID-19 vývojáři uspíšili vydání její aktualizace, která usnadní komunikaci vedení univerzity Palackého se studenty. Aplikaci můžete získat zdarma v App Store a na Google Play.

Jak vznikla Vaše příležitost podílet se na vzniku UPlikace?

Celá myšlenka na mobilní aplikaci vznikla v hlavě akademického senátora Johna Gealfowa, který se v roce 2015 zabýval možnostmi modernizování informačního systému STAG. Možnost vývoje mobilní aplikace konzultoval s tehdy novým ředitelem CVT UP, doktorem Skoupilem. Shodou okolností jsem měl tou dobou za sebou vývoj mobilní aplikace pro objednávání jídel v menze, kterou využívalo tisíce studentů a moje práce byla tak na univerzitě v povědomí. Slovo dalo slovo a já se pustil do vývoje.

 

Kolik uživatelů má aktuálně tuto univerzitní aplikaci ve svém zařízení staženou?

Přesné číslo stažení říci nedovedu, ale počet aktivních uživatelů za měsíc se pohybuje kolem 13.000 uživatelů, zhruba tedy 65 % studentů Univerzity Palackého. Ne všichni však UPlikaci nutně potřebují, např. studenti kombinovaného studia. Ve výsledku tedy ono číslo považujeme za velký úspěch.

 

Jak dlouho trvalo aplikaci vyvinout tak, aby byla stabilní, a mohla se tak umístit do obchodů s aplikacemi?

To už je docela historie, ale pokud si to dobře pamatuji, s vývojem jsem začal na jaře 2015, přičemž první testovací verze byla publikována na jaře 2016. Hlavní vývoj tak trval rok, nicméně oficiální spuštění proběhlo až se začátkem zimního semestru 2016. Do té doby byla aplikace v testovacím režimu, kdy mi s doladěním aplikace pomáhalo spousta nadšenců z řad studentů.

 

UPlikace vypadá odlišně v operačním systému Android, než na iOS. Jaký je hlavní rozdíl ve vývoji aplikací pro tyto dva odlišné systémy?

Vývoj pro obě dvě platformy je v podstatě úplně jiný svět, ve většině případů na obou platformách nepracuje jeden vývojář – vývoj je natolik komplexní, že je efektivnější, pokud se vývojář zabývá pouze „svou“ platformou. Existují jiné postupy, kdy může vývojář vyvinout aplikaci pro obě platformy zároveň, ale takové řešení má mnoho nevýhod a problémů. Proto jsme se rozhodli vyvíjet aplikace tzv. nativně, tedy 1 platforma = 1 aplikace. Neznamená to však, že jsme úplně oddělení, je třeba spolu komunikovat a sdílet know how. Graficky se snažíme sdílet podobné myšlenky, nicméně správná aplikace by neměla na obou platformách vypadat stejně. Každá platforma má své postupy a zvyky, jak provádět určité operace. I třeba taková maličkost jako použití neznámých ikonek pro danou platformu může uživatele lehce zmást.

 

Nedávno vyšla důležitá aktualizace pro Android. Plánuje se toto vylepšení i pro uživatele s jablečnými zařízeními?

Ano, určitě se podobná aktualizace plánuje. Aktuálně jsme s vývojem iOS aplikace pozadu, nicméně děláme vše pro to, aby byla iOS aplikace brzy funkčně na stejné úrovni jako Android verze, která nyní nabízí více funkcí.

 

Nová verze aplikace měla být v režimu testování delší dobu, ale kvůli současnému nouzovému stavu v ČR jste se rozhodli aktualizaci uveřejnit už nyní. Proč by si ji uživatelé měli stáhnout?

 Aplikaci jsme opravdu chtěli vydat později a ještě chvíli ji nechat v testovacím režimu. Nová aplikace však nabízí komplexní pojetí aktualit než dříve a my si uvědomili, že tato funkce může v této situaci univerzitě usnadnit komunikaci se studenty. Nově je možné zasílat všem studentům rychle a jednoduše notifikace s aktuálními informacemi. Uživatel si navíc může vybrat, které kanály aktualit ho zajímají a takové informace dostávat pomocí notifikací. Student Filozofické fakulty si tak může nastavit odebírání jen kanálu určeném této fakultě. Pokud se rozhodne o nových opatřeních nebo změnách tykajících se Filozofické fakulty, notifikaci dostane pouze on, nikoliv student jiné fakulty.

 

Mobilní UPlikace výrazně usnadňuje život studentům. Jsou nějaké užitečné funkce, které ocení i vyučující?

Určitě. Do UPlikace jsme brzy po vydání první verze začlenili také možnost přihlášení vyučujícím. Ti v aplikaci vidí svůj rozvrh výuky, seznam studentů na hodinách a zkouškových termínech a mnoho dalšího. Mohou například při zkoušení studentovi přímo před ním zapsat známku. Ten ihned uvidí známku ve své UPlikaci a nemusí tak být ve stresu, že známka ještě není zapsaná. 

 

 Aplikaci jste původně vyvinul sám, ale aktuálně se na ní podílí více lidí. O koho se váš tým rozrostl?

 V poslední době se tým rozrostl o další vývojáře, Jiřího Vaculíka a Romana Vyjídáčka. Do týmu také patří UX designér Tomáš Mikula a Kristýna Slováčková, která nám pomáhá s PR.

 

 Pracujete v současné době na nějakých dalších podobných projektech?

V současnosti pracujeme na možnostech dodání podobné aplikace i jiným vysokým školám, k tomu ale zatím nemohu říci více. Pokud odhlédneme od univerzitního světa, vyvíjíme i aplikaci pro občany města Olomouce. Aplikace se jmenuje „Moje Olomouc“ a občan v ní nalezne přehledný kalendář akcí, aktuality z města nebo mapu památek.

UPlikace

Zobrazeno 1737 krát
Naposledy upraveno: po., 23. březen 2020 13:39
Monika Kupková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste