Vytisknout tuto stránku
so., 9. květen 2020 16:49

Na americkou společnost vyrábějící lék proti COVID-19 zaútočili hackeři

Kybernetické útoky Kybernetické útoky Zdroj: pixabay.com
USA – Americká farmaceutická společnost Gilead Sciences, která vyvinula a dále vyrábí lék remdesivir, používaný k léčbě koronaviru, se stala cílem kybernetických útoků. Hackeři útočící na společnost jsou údajně napojeni na Írán. O události informovala agentura Reuters.

 K události se vyjádřil odborník na kybernetickou bezpečnost z izraelské společnosti ClearSky, Ohad Zaidenberg, který se íránskými hackerskými útoky zabývá dlouhodobě. Ten tvrdí, že pokus o proniknutí do systému Gilead Sciences byl součástí širšího útoku íránské skupiny, která si říká Charming Kitten.

„Minulý týden jsme zjistili, že se skupina snaží nabourat do infrastruktury americké společnosti Gilead, ale útoky směřují i na jiné laboratoře, které se zabývají vývojem v rámci koronavirové krize,” potvrdil Zaidenberg a dodal, že jedním z dalších cílů skupiny je i Izrael. To však popřela Íránská mise při OSN. „Íránská vláda se neúčastní žádných kybernetických útoků. Kybernetická aktivita Íránu spočívá pouze v ochraně vlastní bezpečnosti před útoky na íránskou infrastrukturu,” uvedl Alireza Mirjusefi, mluvčí íránské mise při OSN. Jestli se opravdu jednalo o útok Charmin Kittens není jasné. Potvrzeno však bylo, že webové domény a hostingové servery, odkud útoky pocházely, byly Íránské.

V jednom z případů zaměstnanci firmy e-mailem přišla falešná přihlašovací stránka, která měla ukrást hesla. Dále se útočníci vydávali za novináře, a tím se s firmou snažili spojit. Zda se hackerům útok podařil však není jasné, protože společnost se k události odmítá vyjádřit. Mluvčí Gilead uvedl, že se společnost k otázkám kybernetické bezpečnosti veřejně nevyjadřuje.

Co se týče epidemie covid-19, v Íránu je situace nejhorší z celého Blízkého východu. V zemi je přes 100 tisíc potvrzených případů a již více než 6500 lidí na následky onemocnění zemřelo. Pouhý přístup k e-mailu farmaceutické společnosti by mohl umožnit Íránské vládě mít náskok ve vývoji léčby.

Lék proti koronaviru, vyvinul pro společnost Gilead Sciences tým, který vedl Čech Tomáš Cihlář. Remdesivir, zabraňuje šíření koronaviru však stále není schváleným léčivem, a proto je jeho používání experimentální.

Zobrazeno 923 krát
Naposledy upraveno: so., 9. květen 2020 17:29
Dominika Plavková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste