Vytisknout tuto stránku
st., 9. prosinec 2015 02:21

Nový šampion mezi českými víny

Valtice – Národní soutěž vín České republiky zná svého vítěze. Pro rok 2016 se jím stal Merlot 2012 výběr z hroznů, barrique od firmy CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice, a.s. Hrozny byly vypěstovány ve vinařské oblasti na Mikulovsku, v obci Brod nad Dyjí. Zajímavostí je, že poprvé zvítězilo červené víno. Cena se udílela v úterý 8. prosince ve Valticích na Břeclavsku.

O prvenství se letos ucházelo celkem 215 moravských a českých vinařů se 1423 víny. Do finálového výběru se jich dostala dvě stovky, z těch v úterý vybírala odborná porota. Ochutnávka stovky nejlépe umístěných bude možná od 29. ledna 2016, kdy je naplánováno slavnostní vyhlášení a zároveň otevření expozice, ve sklepech valtického zámku a to po celý rok.

Loňským králem mezi víny bylo Rulandské bílé Ego75, výběr z hroznů 2013, které zvítězilo v konkurenci 1646 moravských a českých vín. Pochází ze Zámeckého vinařství Bzenec, jemuž se podařilo tenhle post obsadit hned třikrát za sebou.

V příštím ročníku soutěže se dočkáme několika novinek. Samotná expozice bude otevřená o měsíc dříve. Vína, která postoupí do druhého kola soutěže a dostanou alespoň 83 bodů, obdrží stříbrné medaile. Udělovat se bude také například divoká karta, která po nominaci do oblastního kola vinaři umožní přihlásit ještě jedno své víno do kola prvního.

Zobrazeno 1926 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:47
Lucie Kratochvílová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste