Vytisknout tuto stránku
čt., 16. březen 2017 06:34

Railjet pokořil milion kilometrů

Ilustrační fotografie Ilustrační fotografie Zdroj: Marek Ruboš
První souprava railjet Českých drah (ČD) slaví svůj miliontý kilometr. Vlak, kterému se podařilo pokořit miliontý kilometr 9. března jako prvnímu se honosí číslem 001. Jde tedy o první railjet patřící ČD a do pražského depa poprvé přijel 21. března 2014. Za svůj relativně krátký život už zvládl vzdálenost srovnatelnou s 25 cestami okolo světa a dvaapůlkrát by dojela ze Země na Měsíc.

Aktuálně nejmodernější soupravy Českých drah brázdí naše koleje již od roku 2014.  Tyto vlaky nasazované na trasu mezi Prahou, Brnem, Vídní a Grazem výrazně zkrátily cestovní dobu a zvýšily pohodlí cestujících. Railjety u nás jezdily už dříve, šlo ovšem o jednotky rakouské železniční společnosti Österreichische Bundesbahnen. Oproti rakouským railjetům mají ty české méně sedadel business třídy a více sedadel druhé třídy.

V dnešní době vlastní ČD už sedm stejných souprav tohoto typu. Šest je každodenně nasazováno na trasu z Prahy do Vídně, sedmá jednotka je záložní. Průměrně každý z railjetů ujede přes tisíc kilometrů denně a to rychlostí sto šedesát kilometrů za hodinu. Jsou sice schopné jet i rychlostí přes dvě stě padesát kilometrů za hodinu, podmínky tratě bohužel nikde neumožňují tak vysoké rychlosti. „Tyto vlaky patří z flotily Českých drah mezi nejspolehlivější. Za více než dva roky jejich provozu pod hlavičkou národního dopravce se ještě nestalo, že by nějaký z railjetů nebyl přistaven na svůj vlak a bylo ho tak nutno nahradit jinou soupravou,“ chválí vozy Miroslav Kupec, člen představenstva Českých drah zodpovědný za úsek techniky, servis a majetek.

Těmito soupravami se úroveň českých vlaků o hodný kus přiblížila západoevropským standardům. Jsou srovnatelné s německými a švýcarskými rychlovlaky. Poprvé také přináší novou Business třídu, ještě o stupeň vyšší než je obvyklá první třída. Jsou vybaveny i pro vlaky neobvyklou bezbariérovou toaletou. Cestující ocení i zásuvky dostupné ve všech třech třídách pro napájení drobné elektroniky, práci na notebooku usnadní stolky. Jednotky národního dopravce mají navíc tichý oddíl a oddíl pro rodiny s dětmi do deseti let. Soupravy poskytují i Wi-Fi připojení, a to jak u nás, tak v Rakousku. Výhodné jsou obzvláště pro cestující jedoucí až do Grazu, poprvé totiž mohou jet bez přestupu každé dvě hodiny.

Zdroje: ČD

Zobrazeno 1989 krát
Naposledy upraveno: čt., 16. březen 2017 12:15
Marek Ruboš

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste