Vytisknout tuto stránku
út., 19. listopad 2019 21:17

Nejdražší český fantasy film za čtvrt miliardy doposud kina nespatřil

Ukázka chlapce Rybliho a dívky Maysu Ukázka chlapce Rybliho a dívky Maysu Zdroj: csfd.cz
Česká republika - Poslední z Aporveru nese nálepku nejdražšího českého filmu, ačkoliv se ještě nestihl natočit. Nyní jde do dražby za 18 330 000 korun, kvůli nezaplaceným dluhům a následné insolvenci. Policie navíc zasáhla ještě před dokončením filmu a obvinila 3 tvůrce z dotačních podvodů.

Původně měl mít film premiéru v roce 2009, avšak o 10 let později stále není hotový. Můžou za to dluhy a insolvence, do které film zamíří od prvního čtvrtletí roku 2020. Problémy začaly už v roce 2006, kdy film spolupracoval na produkci s Českou televizí a filmovými fondy z Česka a Slovenska. Celkové náklady během natáčení vzrostly na 240 milionů korun a zajistily tím na krátko filmu první příčku v žebříčku filmových rozpočtů v České rebublice.

Film měl kombinovat animované a počítačově vytvořené prostředí s živými herci. Příběh chlapce Rybliho a dívky Maysu, kteří svou láskou zachrání svět Aporveru před zkázou se začal natáčet v roce 2006, ale již téhož roku se dostal do finančních problémů.

Na vznik filmu přispěl 47 miliony Státní fond kinematografie a dalších 18 milionů přidala Česká televize. Fond se obával, zda přispěné peníze skončily, kde měly. Vzhledem k okolnostem se fond rozhodl v roce 2014 podat trestní oznámení na producenty kvůli podezření z dotačního podvodu.

Policie poslala před soud tři fyzické osoby, mezi nimi producenta Jiřího Košťála a režiséra Tomáše Krejčího. Hrozí jim až deset let vězení.

Zobrazeno 1586 krát
Naposledy upraveno: čt., 21. listopad 2019 20:20
Lucie Bajtalonová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste