Vytisknout tuto stránku
st., 8. duben 2020 13:18

Olomouc jako zásobárna respirátorů

Respirátor FFP2 Respirátor FFP2 Zdroj: Honeywell
Olomouc - V Olomouckém kraji vznikne továrna, která by měla zaměstnat až 300 lidí. Nová firma na výrobu respirátorů by měla začít fungovat do čtyř měsíců. Vlastníkem je americká společnost Honeywell.

Akutní nedostatek ochranných materiálů pro zdravotníky je aktuálním tématem dnes a denně. Proto se firma Honeywell rozhodla rozložit továrnu na respirátory, která by měla být na Hané. Kapacita výroby se má pohybovat okolo pěti milionů respirátorů měsíčně.

Podle ministra průmyslu stát firmě neposkytne investiční nabídku, pouze přislíbí, že bude část vyrobeného zboží odebírat. „Produkci využijeme pro české zdravotnictví, energetiku, průmysl, pro správu hmotných rezerv, a ještě budeme mít důležitý exportní artikl. Staneme se tak v této oblasti plně soběstačnými a nezávislými na dovozu,“ sdělil ministr průmyslu Karel Havlíček.

Firma Honeywell již začala s českým ministrem průmyslu jednat. „Potvrzuji, že v posledních dnech intenzivně jednáme společně s premiérem Andrejem Babišem (ANO) s vedením společnosti Honeywell. Jsme těsně před uzavřením dohody. Výrobna by měla být situována v Olomouci, alokovala by tam 300 lidí,“ vyjádřil se pro ČT24 Havlíček.

Honeywell je americká společnost sídlící v Severní Karolíně, zabývající se různým odvětvím. Přes letectví, dopravní systém, řešení pro automatizaci a řízení, speciální materiály až po výzkum a vývoj.

Zobrazeno 972 krát
Naposledy upraveno: čt., 9. duben 2020 20:03
Dominika Veselková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste